IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония понижи прогнозата си за износа след спад на доставките за Азия

Предвижданията за икономическия растеж в правителствения доклад за октомври се запазват без промяна

14:01 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония понижи прогнозата си за износа след спад на доставките за Азия

Японското правителство понижи оценката си за представянето на износа за втори пореден месец през октомври заради намаляването на доставките за Азия, съобщи Ройтерс.

Според американската агенция това предполага, че външното търсене може да допринесе в по-малка степен за разширяването на икономиката на страната в сравнение с досегашните предвиждания.

От правителството оставиха общата си оценка за растежа без промяна, заявявайки, че очакванията са икономика да се възстановява с умерено темпо, тъй като високите печалби на компаниите подхранват капиталовите разходи, стимулирайки търсенето на работна сила.

Вътрешното търсене, подкрепено от увеличаващите се активност в публичния сектор и потребителски разходи, до голяма степен предопредели възстановяването от рецесията през миналата година, но признаците за отслабващ износ може да означават, че на Япония ще се наложи да разчита в още по-голяма степен на вътрешното търсене, за да запази тенденцията към растеж.

„Износът е с почти нулев ръст“, се посочва в доклада на правителството за октомври. „Очаква се той да се ускори в бъдеще, защото отвъдморските икономики са стабилни и защото йената се обезцени, но не трябва да забравяме за рисковете за тези икономики“, се добавя в документа. Свиването на обема на износа заради по-слабите поръчки на автомобили от САЩ, Индия и държавите от Югоизточна Азия е основната причина за понижаването на оценката за октомври.

Оценката бележи ново понижение в сравнение с предходния месец, когато правителството отбеляза, че печалбите от износа напоследък са започнали да намаляват. Това е и първият случай за последните 3 години, в който правителството понижава оценката си за износа през два последователни месеца.

Правителството оставя без промяна мнението си, че индустриалното производство нараства бавно и че инвестициите на компаниите показват признаци на ускоряване, главно в непроизводствения сектор.

То запазва и схващането си от септември за дефлацията, като според него Япония се приближава към излизане от дефлацията, тъй като потребителските цени с изключение на пресните храни и енергоносителите твърдо вървят нагоре.

Японският премиер Шиндзо Абе постави бюджетните разходи, агресивното монетарно разхлабване и икономическите реформи в центъра на усилията си за преодоляване на 15-годишната умерена дефлация и икономически застой. В началото на декември оглавяваното от него правителство ще обяви своята стратегия за икономически растеж, а инвеститорите се концентрират върху мерките, които то ще използва за стимулиране на капиталовите разходи и за реформиране на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още