IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ревизира надолу БВП през четвъртото тримесечие

Третата по големина икономика в света е заплашена да остане без вътрешен двигател на растежа

11:02 | 09.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската икономика е отчела по слаб ръст от първоначално регистрирания между октомври и декември, когато компаниите затегнаха разходите, след като пандемията с коронавирус отново замъгли бизнес плановете им, съобщава Ройтерс.

По-бавният растеж се дължи главно на по-рязкото свиване на частните материални запаси и капиталовите разходи, нарастващи по-малко, отколкото се смяташе първоначално през четвъртото тримесечие, въпреки че износът остава стабилен.

Отделни данни показват, че разходите на домакинствата са били засегнати от много по-голям годишен спад през януари, отколкото през предходния месец - знак, че заради пандемията от COVID-19 потребителите остават внимателни при пазаруването.

Икономиката е нараснала с 11,7% на годишна база през периода октомври-декември, което е по-слаб ръст спрямо първоначалните изчисления за годишен ръст от 12,7%. Въпреки това японската икономика записва второ поредно тримесечие на растеж, показват окончателните данни във вторник.

Реалното тримесечно разширяване е 2,8% от октомври до декември, спрямо предварителните очаквания ръст от 3%.

япония япония

Капиталовите разходи са нараснали с 4,3% спрямо предходното тримесечие, което е по-малко от предварителните данни за повишение с 4,5%, но изпреварва средната прогноза за увеличение с 4,1%.

„Въпреки че ваксинацията вече е започнала в Япония, ще отнеме време това да даде своето отражение, така че се очаква икономиката да премине през известни възходи и падения“, коментира Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„Очакваме икономиката да се разширява от второто тримесечие, но ще бъде трудно да си възвърнем скоро загубеното през първото тримесечие“, каза икономистът.

Частното потребление, което представлява повече от половината от БВП, нарасна с 2,2% спрямо предходните три месеца, което съответства на предварителното четене.

Нетният износ добави 1,1 процентни пункта към ревизирания растеж на БВП, докато вътрешното търсене го повиши с 1,8 процентни пункта, по-слабо от предварителния принос от 2 процентни пункта.

Неочакваното голямо ревизиране на БВП в посока надолу идва след нарастване на износа и производството през януари, което сигнализира за по-силно възстановяване на глобалното търсене след големия спад през миналата година.

Разходите на домакинствата обаче са намалели с 6,1% през януари в сравнение със същия месец година по-рано, показват официалните данни във вторник, повече от очаквния спад от 2,1%, прогнозиран от икономистите в анкета на Ройтерс.

Отделни данни показват, че реалните заплати спадат за 11-ти пореден месец през януари, макар и с по-бавни темпове от предходния месец, тъй като пандемията продължава да оказва натиск върху корпоративните печалби.

Някои анализатори се притесняват, че ограничените корпоративни инвестиции и разходи на домакинствата може да продължат по-дълго от очакваното, предвещавайки лошо търсене и заплашвайки да оставят третата по големина икономика в света без вътрешен двигател на растежа.

Японската централна банка ще направи преглед на своите политически инструменти следващата седмица, за да ги направи по-„ефективни и устойчиви“, тъй като пандемията я принуждава да запази програмата си за радикални стимули по-дълго от първоначално планираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още