IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се приближава до дефлация

Японските цени на едро се понижиха за седми пореден месец

13:40 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японските цени на едро са се понижили с 0,8% през септември спрямо същия месец година по-рано, показват данните в понеделник, отбелязвайки седмия пореден месец на понижение на годишна база и повишавайки риска страната да се върне обратно към дефлация, съобщава Ройтерс.

Притисната най-вече от слабото глобално търсене на суровини и японски машини, слабостта в цените на едро подчертава предизвикателството, пред което е изправена страната за смекчаване на въздействието от пандемията върху третата по големина икономика в света.

Спадът от 0,8% в индекса на цените на корпоративни стоки (CGPI), който измерва цените, с които компаниите се таксуват взаимно за своите стоки и услуги, е по-голям от средната прогноза на пазара за спад от 0,5%. През август страната отчете спад на цените на едро с 0,6%. Това означава, че цените са се понижили с 0,2% само за месец, което е първият месечен спад от четири месеца насам, показват данните, публикувани от Японската централна банка.

„Тъй като световната икономика все още е разклатена от пандемията с коронавирус, темпът на нейното възстановяване остава скромен. Това ще се отрази на инфлацията при стоките на едро в Япония“, каза служител на банката по време на брифинг в понеделник.

Спадът в цените на едро е само едно от главоболията на Централната банка, която очаква бавното потребление, особено при услугите, да отдалечи потребителската инфлация още повече от целта от 2%.

Основните потребителски цени се понижиха с 0,4% през август спрямо година по-рано, отбелязвайки своя най-бърз спад на годишна база от почти четири години.

Япония претърпя най-голямото си икономическо сътресение през второто тримесечие, заради това, че пандемията намали търсенето. Анализаторите очакват възстановяването да остане скромно, тъй като страховете от втора вълна остават да тежат върху потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още