Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония ще бори най-голямата криза след Втората световна война с рекордни стимули

Приетият от правителството на премиера Шиндзо Абе пакет е на обща стойност 989 млрд. долара, най-големият, прилаган някога в Япония

Япония ще бори най-голямата криза след Втората световна война с рекордни стимули

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви пакет от стимули в размер на 108 трлн. йени (989 млрд. долара), най-големият в историята на страната, с който трябва да се помогне на икономиката да омекоти или избегне негативните ефекти от разпространението на коронавируса, докато Токио и шест други икономически хъба се очаква да бъдат поставени в извънредно положение, съобщава Bloomberg.

Пакетът, еквивалентен на около 20% от икономическата продукция на страната, ще включва раздаване на пари в общ размер от 6 трлн. йени за домакинствата и малките предприятия, засегнати от вируса. Той ще предлага на предприятията отсрочка на разходите за данъци и социални услуги на стойност 26 трлн. йени, заяви Абе в понеделник.

Още по темата

Първата фаза на пакета има за цел да спре загубата на работни места и фалитите при бизнеса, докато вторият кръг от помощ, след като вирусът бъде овладян окончателно, ще се опита да подкрепи V-образно икономическо възстановяване, се посочва в правителствен документ, получен от Bloomberg.

„Като се има предвид кризисното състояние на здравния фронт, правителството беше посъветвано да се подготви да обяви извънредното положение“, каза Шиндзо Абе пред репортери. „Правителството иска да помогне на бизнеса да продължи напред и да защити работните места“, добави той.

Броят на заразените с COVID-19 по света премина границата от 1 милион случая, като повече от 64 000 души са починали вследствие на заразата. Япония беше пощадена от пандемията, която скова икономиката и здравната система в Европа, в САЩ и в други региони, регистрирайки до момента 3500 случая на заразени и 85 смъртни случая, въпреки че процентът на новозаразени отново се увеличава, особено в Токио.

Властите в Япония определиха пандемията като „най-голямата криза“, с която глобалната икономика се е сблъсквала след Втората световна война.

„Подробностите за мерките и броя на участващите се обсъждат до последната минута", заяви представителят на управляващата партия Фумио Кишида по-рано в понеделник, преди да говори Абе.

Мерките предвиждат по-големи субсидии за фирмите, които задържат работниците си на работа и продължават да им плащат за труда. Компаниите, засегнати от вируса, ще могат да отложат данъчните плащания за една година. Някои по-малки фирми ще получат облекчение и на таксите за недвижими имоти, които могат да бъдат понижени до нула.

Икономистите очакват икономиката на Япония да изпадне в дълбока рецесия заради COVID-19, тъй като експортните пазари бяха парализирани, лятната олимпиада беше отложена, а столицата на страната е изправена пред перспективата за налагане на по-строги мерки.

За да финансира пакета, правителството ще емитира облигации, като допълнително натовари публичния дълг - най-големият в индустриалния свят, чийто размер е над два пъти по-голям от японската икономика.

Според Ройтерс Япония ще увеличи емитирането на държавни облигации с 16 трлн. йени до около 145 трлн. йени, които ще бъдат продадени на пазара през настоящата фискална година, отбелязвайки по този начин първото покачване на годишната емисия облигации от четири години.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август