IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще регулира и облага сделките с биткойни

На банките ще бъде забранено да обработват операции с биткойни, а инвестиционните посредници няма да могат да извършват сделки, за които се плаща с тях

09:38 | 05.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония ще регулира и облага сделките с биткойни

Японското правителство ще въведе правила за търговията с биткойни, включително и такси върху трансакциите с виртуалната валута. Това от своя страна ще постави основите за съставянето на правила, приложими и към други подобни валути в бъдеще, съобщава местното издание Nikkei, цитирано от Ройтерс.

Японското правителство все още се опитва да обясни колапса на Mt Gox и да разбере как компанията е могла да изгуби биткойни за почти половин милиард долара, сподели тревогите на властите финансовият министър на страната Таро Асо.

Миналата седмица Mt Gox, която бе една от най-големите платрофми за търговия с крипто-валутата, подаде молба за защита от фалит. Причината бе загубата на около 850 хил. биткойни заради хакерски атаки.

Японските власти предлагат трансакциите с биткойни да бъдат облагани, като по този начин дефинират виртуалната валута като стока вместо като същинско парично средство.

Печалбите от търговията с биткойни на виртуалните борси, покупките, извършени чрез биткойни, и приходите на компаниите, реализиращи печалба от търговията с тях, ще подлежат на облагане, твърди японското финансово издание.

Предвижда се още на банките да бъде забранено да обработват операции с биткойни, докато на инвестиционните посредници ще бъде забранено да извършват сделки с ценни книжа, за които се плаща с биткойни.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън каза, че Конгресът трябва да разгледа правните аспекти за регулиране на виртуалните валути като биткойна.

Базираната в Шанхай платформа BTC China, която е и най-голяма по обем, наложи нови регулации в опит да ограничи слабостите на биткойна, след като Пекин забрани на финансови институции да търгуват с виртуалната валута заради съществуващите рискове.

Руските власти пък заявиха, че третирането на биткойна като паралелна валута е незаконно.

Великобритания обаче подкрепя биткойна, а властите са напът да се откажат от идеята си да облагат търговията с дигиталните пари.

Според изготвяния от CoinDesk Bitcoin Price Index към 9:30 часа българско време цената на дигиталния актив oтчита ниво от 659 долара спрямо 594,33 долара седмица по-рано.

Графика: DoinDesk

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
kefal
преди 10 години
Време беше да има някакви регулации върху търговията с биткойни. Реално, те не са признати за валута, т.е. статута им трябва да е на стока и като стока търговията трябва да се облага с нужните данъци, ДДС, и т.н. Реално, с биткойни почти нищо не можеш да си купиш директно, има и изключения, но те са си изключения. Биткойнът не става и никога няма да става за разплащания като отидеш в магазина или в ресторанта, защото в сегашният му вид транзакциите минават прекалено бавно. Не става да отидеш до магазина да си купиш хляб, Реално, биткойна си е стока, вид интелектуална собственост под формата на кодове. Липсват му голяма част от свойствата на истинските пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още