IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония увеличава икономическите стимули с рекордните 298 млрд. долара

Така държавната помощ ще надхвърли 40% от БВП на страната

14:05 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският парламент прие допълнителен бюджет в размер на  рекордните 31,9 трилиона йени (298 милиарда долара) в петък в опит да засили икономиката на фона на пандемията от коронавируса.

Новите разходи осигуряват помощ за финансиране на компании, изпитващи затруднения, субсидии за заплати и помощ за медицинската система, информира Bloomberg. Вторият рекорден допълнителен бюджет на Япония от април насам се счита за необходим на фона на най-лошата икономическа криза в страната от десетилетия, но също така разширява и без това високия публичен дълг. S&P Global Ratings намали прогнозите си за рейтинга на суверенните облигации на Япония през тази седмица, позовавайки се на неуспеха на страната да стабилизира дълга. я1 я1

Рязкото забавяне на икономическия растеж би бил най-вероятният стимул за понижаване на кредитния рейтинг на Япония, заяви пред Bloomberg News старши директорът на S&P Global Ratings Ким Енг Тан.

За да финансира допълнителните си разходи Япония ще увеличи емитирането на дълг с 59,5 трилиона йени. Част от парите ще се използват за финансирани от държавните институции програми, заявиха от финансовото министерство.

Около една трета от допълнителния бюджет ще бъде фокусирана върху подпомагане на по-малкия бизнес. Около 2 трилиона йени ще бъдат използвани за субсидиране на наемите на компаниите, а няколко трилиона йени ще бъдат предназначени за подкрепа на здравната система.

Други 10 трилиона йени ще бъдат заделени като резерв за коронавируса, който ще бъде използван за покриване на нуждите при евентуална втора вълна на заразата.

Стимулите в Япония сега възлизат на около 234 трилиона йени, което е повече от 40% от брутния вътрешен продукт на страната.

Все пак някои икономисти казват, че може да е необходим трети или дори четвърти допълнителен бюджет, за да бъде стимулирано търсенето и да се компенсира рекордната разлика между увеличаващите се разходи и намаляващите данъчни постъпления. я я

Членове на японския кабинет защитиха историческия скок на разходите, като заявиха, че приоритетът сега е поддържането на компаниите и домакинствата, тъй като възстановяването на фискалното здраве е невъзможно без стабилна икономика.

Разходите нарастват и на фона на увереността, че Централната банка на Япония няма да позволи доходността на облигациите да нараства.

Икономиката на Япония вероятно ще се свие с 22% през това тримесечие, което би било най-големия спад от 1955 г. насам, смятат анализатори. Възстановяването може да бъде бавно, ако експортните пазари продължават да изпитват трудности, а потребителските разходи останат понижени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още