Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Япония увеличава разходите най-малко със 137 млрд. долара заради пандемията

ЯЦБ изрази готовност да въведе допълнителни стимули през април, ако се стигне до сериозни съкращения на работните места и на капиталовите разходи

Япония увеличава разходите най-малко със 137 млрд. долара заради пандемията

Снимка: Bloomberg

Обещанието на японския премиер Шиндзо Абе за "огромни" стимули ще включва допълнителни разходи в размер на най-малко 137 млрд. долара, финансирани частично от облигации, покриващи бюджетния дефицит, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с темата.

По този начин третата по големина икономика в света се присъединява към глобалните усилия за омекотяване на икономическия удар, причинен от пандемията от коронавирус.

Въпреки че размерът на емитирания дълг вероятно ще бъде скромен, той ще постави значителен пазарен фокус върху тежката фискална позиция на Япония - в момент, когато пазарът, разтърсван от вируса, подтиква инвеститорите да загърбят дори активи като държавните облигации в полза на парите в брой.

„Трябва да измислим големи, мощни икономически и фискални мерки, които да отговарят на огромния мащаб на удара от епидемията от коронавирус“, заяви Абе пред парламента в понеделник. „В зависимост от ситуацията, ние ще вземем мерки, които надхвърлят мащаба на онези, предприети след кризата, започнала са банкрута на Lehman Brothers“, добави още японският премиер. 

Още по темата

Японската централна банка (ЯЦБ) също е готова да разшири стимулите за втори пореден месец през април, ако заразата предизвика съкращения на работните места и капиталовите разходи, достатъчно големи, за да бъдат сринати перспективите за икономическо възстановяване, твърдят източници, запознати с политиката на регулатора.

„Ключът ще бъде в това дали икономиката на Япония може да успее се възстанови, както прогнозира ЯЦБ, след временния спад, причинен от избухването на коронавируса“, заяви един от източниците, пожелал анонимност. „Ако са необходими допълнителни парични стимули, ЯЦБ е готова да действа. По този начин тя ще вземе предвид очакваното въздействие от правителствения пакет от стимули “, добави още той.

Следващото заседание на ЯЦБ за преразглеждане на основните лихви е на 27-28 април.

Правителството работи върху пакет от мерки за борба с разширяващия се икономически спад, породен от коронавируса, който ще включва преки фискални разходи за над 15 трлн. йени (137 млрд. долара), заявиха няколко правителствени представители.

Това ще бъде приблизително еквивалентно на сумата, изразходвана от Япония за справяне с последствията след краха на Lehman Brothers през 2008 г.

Като се добавят към това заемите и другите стъпки, които не включват директни разходи, размерът на пакета ще надхвърли 30 трлн. йени, заявиха служителите.

Правителството ще представи подробности за пакета, след като парламентът приеме на 27 март държавния бюджет за фискалната година, започваща през април.

Японската управляваща Либерално-демократична партия ще състави своя проект за стимулиране на 30 март, който ще послужи за основа на плана на правителството.

Като се има предвид мащабът на пакета и очакваните понижения на данъчните приходи поради свиващата се икономика, правителството ще издаде облигации, покриващи бюджетния дефицит, за да финансира част от разходите, заявиха служителите.

Представител на финансовото министерство заяви, че нищо не е решено по отношение на издаването на дълг.

Прогнозата на Dai-ichi Life Research Institute показва, че разпространението на коронавируса може да изтрие 3,8 трлн. йени от японската икономика на стойност 540 трлн. йени.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителските настроения в САЩ удрят 3-годишно дъно