IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка понижи прогнозата си за инфлацията

Срокът за постигане на целевото ниво от 2% инфлация вече е през фискалната 2018 г., която приключва в края на март 2019 г.

10:05 | 01.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи прогнозата си за инфлацията във вторник, но остави програмата си за стимули без промяна, съобщи Wall Street Journal. Депозитната лихва също остава на ниво от -0,1%.

Срокът за постигане на целевото ниво от 2% инфлация вече е през фискалната 2018 г., която приключва в края на март 2019 г. Предишният срок беше фискалната 2017 г.

Решението планът за стимули да остане без промяна идва, въпреки че официалният измерител за инфлацията показва, че потребителските цени се понижават през всеки месец от март насам. Индексът на ЯЦБ, който изключва пресните хранителни продукти и енергията, се повиши с едва 0,2 на сто през септември, което беше най-слабият темп от три години. 

През април 2013 г. управителят Харухико Курода обеща смело, че ще постигне 2% инфлация в рамките на две години, което обаче така и не се случи. Действията му сега показват, че той е предприел по-бавен и прагматичен подход, който до голяма степен отразява невъзможността на централните банки по света да насърчат ръста в цените. Според редица икономисти сега топката е в полето на премиера Шиндзо Абе.

На предишното си заседание през септември ЯЦБ модифицира паричната си политика, като се фокусира по-скоро върху лихвите и върху контрол на кривата на доходността по 10-годишните облигации, като сега целта е тази доходност да се държи около нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още