IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка повиши прогнозите си за БВП, но не и за инфлацията

Очаквано банката запази паричната си политика без промяна

09:59 | 31.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) прогнозира период на ускорен икономически растеж, съобщи Financial Times. След двудневното си заседание регулаторът остави паричната си политика без промяна, но заяви, че очаква значително по-ускорен ръст на БВП в дългосрочен план до март 2019 г. заради облекчената парична политика, правителствените фискални стимули и възстановяването на растежа на глобално ниво.

Банката повиши прогнозите си за икономическия ръст от 1% до 1,4% за фискалната 2016 г., която приключва в края на март 2017 г. За фискалната 2017 г. очакванията са повишени от 1,3% до 1,5%.

Регулаторът обаче не повиши прогнозите си за инфлацията с аргумента, че публичните очаквания за ръста на цените „остават в отслабваща фаза“. ЯЦБ смята, че рисковете за икономиката все още преобладават до голяма степен заради несигурността в чужбина. 

Прогнозите подчертават как отслабналата заради очакваните стимули в САЩ йена променя перспективите пред Япония и дава нова надежда на управителя на ЯЦБ Харухико Курода, че ще успее да излезе от десетилетната дефлационна спирала.

Банката запази депозитната лихва на ниво -0,1%, ще държи доходността по 10-годишните държавни облигации около нулата и ще изкупува правителствени облигации с темп от около 80 трлн. йени годишно.

Решението е било взето със 7 гласа за и 2 против, които са били на Такехиро Сато и Такахиде Киучи – двамата икономисти в Борда на банката, които идват от частния сектор. Те продължават да твърдят, че отрицателната лихва и ниските доходности по облигациите застрашават финансовата стабилност.

Последните данни подчертават, че растежът над тенденцията води до по-затегнат трудов пазар в Япония. Безработицата остава стабилна на сезонно изгладено ниво от 3,1% през декември. ЯЦБ се надява недостигът на кадри в крайна сметка да доведе до по-високи заплати, които от своя страна да гарантират по-високо потребление и инфлация до целта от 2%. В момента ръстът на потребителските цени е около нулата.

По-късно във вторник Харухико Курода ще даде пресконференция и инвеститорите ще следят за коментари по отношение на политиката на новата администрация в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още