IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка сигнализира забавяне на възстановяването

Банката остави без промяна основния лихвен процент и плановете за изкупуване на активи

10:16 | 28.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) остави без промяна стимулите, които предлага, но в същото време сигнализира още забавяния в следкризисното възстановяване на икономиката само дни преди новият министър-председател Фумио Кишида да премине през първите си парламентарни избори, съобщава Blomberg.

Макар че ЯЦБ запази лихвените си проценти и плановете си за изкупуване на активи без промяна в четвъртък, тя снижи прогнозите си за икономическия растеж за тази фискална година, отразявайки затрудненията вследствие на вълната от Covid-19 през лятото и проблемите с веригите на доставка. Освен това тя понижи очакванията си за износа и производството, позовавайки се на ограниченията в предлагането.

Показвайки за пореден път колко несинхронизирани са цените в Япония с останалата част на света, ЯЦБ намали и прогнозата си за инфлацията до 0% за годината, приключваща в края на март.

По-мечата позиция на банката към икономиката тази година бе изразена на фона на призиви за държавни разходи в подкрепа на растежа, докато страната се насочва към урните в политическо състезание, фокусирано върху проблеми като неравенството в доходите.

Макар че се очаква управляващата коалиция на Кишида да запази мнозинството си на вота в неделя, слаба избирателна активност може да засили натиска върху новия премиер да увеличи размера на обещаните от него икономически мерки.

„Все още нямаме детайли за плановете на Кишида или други неща“, коментира икономистът Харуми Тагучи в IHS Markit. “В зависимост от изборните резултати пакетът от стимули може да се промени“.

Централната банка сега очаква икономиката да се разрасне с 3,4% тази фискална година, докато възстановяването се забавя. ЯЦБ заяви, че ограниченията в доставките и развитията в икономиките извън страната са сред основните рискови фактори занапред, а не толкова Covid. Ако проблемите с доставките продължат, икономиката може допълнително да се отклони от основния сценарий, заяви банката.

Лекото повишаване на прогнозата за растежа за следващата година от ЯЦБ бе много по-слабо от низходящата корекция за сегашната, което дава на новите прогнози още по-мрачен нюанс.

По отношение на цените ЯЦБ снижи позицията си за тази фискална година до голяма степен заради коригираната потребителска кошница, която поставя по-голям фокус върху телефонните такси. Те бяха силно намалени под натиска на правителството, което прави по-трудно да се измери посоката на основната инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още