IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка успя да запази целевата си доходност по облигациите

Доходността върху 10-годишния бенчмарк намаля с един базисен пункт в понеделник

14:26 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) успя да защити целевата си доходност по 10-годишните държавни облигации в понеделник, съобщи Ройтерс. Доходността върху 10-годишния бенчмарк намаля, след като банката пое ангажимент да ограничи покачването на лихвите.

Миналата седмица японският регулатор съобщи, че ще закупи неограничено количество 10-годишни държавни облигации при доходност от 0,25%. Целта на този ход бе да се попречи покачването на доходността на световните облигации да доведе до твърде голям ръст на лихвите.

Доходността на 10-годишния бенчмарк, която достигна шестгодишен връх този месец, намаля с 1 базисен пункта до 0,21%.

ЯЦБ заяви, че не е закупила облигации, тъй като не е имало оферти за продажба.

"Въпреки че инвеститорите не са склонни да изпробват границата на ЯЦБ от 0,25%, битката на банката с пазарните играчи вероятно ще продължи“, каза главният икономист в Sony Financial Group и бивш представител в ЯЦБ Масааки Канно.

"Инвеститорите уважиха посланието на ЯЦБ и не създадоха никакви предизвикателства днес, но тази битка ще продължи дълго“, допълни Канно, според която поддържането на сегашното ниво на доходност ще е трудно. „Може да се наложи ЯЦБ да направи специални операции няколко пъти и в такъв случай ефектът от неограниченото купуване може да избледнее“, смята ексепртът.

Доходността по петгодишните облигации се увеличи с 0,5 базисни пункта до 0,035%, което е най-високото ниво от декември 2015 г. Доходността върху 20-годишните облигации достигна 0,670%, след като отбеляза ръст от 1,5 базисни пункта и записа най-високото си ниво от ноември 2018 г. Доходността върху 30-годишните и 40-годишните ценни книжа също отбеляза ръст от по 1,5 базисни пункта до съответно 0,885% и 0,935%.

Миналата седмица доходността върху 10-годишния бенчмарк достигна шестгодишен връх на ниво от 0,230% поради опасения от възможността за ускорено затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ и залози, че ще се наложи ЯЦБ да прекрати ултраразхлабената си парична политика

Инвеститорите очакваха регулаторът да съобщи, че ще предложи да закупи неограничено количество 10-годишни ценни книжа на зададена цена, което се смята за най-силния ход в инструментариума на централната банка.

Главният говорител на японското правителство Хироказу Мацуно заяви в понеделник, че се надява финансовата институция да продължи с усилията да ускори инфлацията до целевото равнище от 2%.

"Конкретните средства на паричната политика са под юрисдикцията на ЯЦБ. Надяваме се, че банката ще продължи да се стреми към постигането на целевото равнище на цените“, каза Мацуно.

Специалното предложение на централната банка за закупуване на облигации е второто от юли 2018 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още