IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка вероятно ще намали прогнозите си за инфлацията

По всяка вероятност лихвите ще бъдат запазени без промяна, както и оптимистичната оценка, че японската икономика ще продължи да се разраства умерено

21:16 | 16.01.19 г.
<p>
	Сградата на Японската централна банка.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

 

Японската централна банка се очаква да намали прогнозата си за инфлацията при преразглеждането на паричната политика следващата седмица според източници на Ройтерс. Причините това да се налага да бъде направено е понижаването на цените на петрола и влошаването на перспективите пред глобалната икономика, които превръщат във все по-голямо предизвикателство постигането на амбициозната цел за инфлацията от 2%.

Но ЯЦБ вероятно ще запази оптимистичната си оценка, че японската икономика ще продължи да се разраства умерено, тъй като се очаква глобалният растеж да се завърне към по-бърз темп по-късно през годината, посочват източници, близки до централната банка.

Цените на петрола са спаднали значително след последните икономически оценки на Японската централна банка през октомври и това е основание да се смята, че ще се отрази на предстоящите прогнози.

Очаква се централната банка да запази лихвите без промяна по време двудневната си среща, която трябва да приключи на 23 януари. Тогава ще бъде публикуван и тримесечният доклад за японската икономика, който ще включва прогнози за растежа и инфлацията до 2021 г.

Според текущите прогнози, направени през октомври, Японската централна банка очаква основната потребителска инфлация да достигне 1,4% през фискалната година, започваща през април, и 1,5% през следващата година.

Проучване на Ройтерс през декември показа, че анализаторите очакват основната потребителска инфлация да достигне 0,7% през фискалната 2019 г., което е наполовина по-ниско от прогнозираното от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още