IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка запазва хлабавата парична политика

Основната лихва остава на ниво минус 0,1%, а лихвените проценти трябва да се запазят на много ниско ниво за по-дълъг период от време

08:51 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Японската централна банка продължава да се придържа към ултра разхлабената си парична политика, като намали очакванията си за инфлацията, карайки пазара да смята, че ще продължи със същия курс още известно време. 

Темпът на годишна промяна в индекса на потребителските цени е положителен, но продължава да показва относително слабо развитие в сравнение с икономическото разширяване и затягането на пазара на труда, става ясно от анализа на банката.

Както се очакваше, централната банка остави „наказателната лихва“ по депозитите на финансовите институции на ниво от минус 0,1% с обещанието да насочи доходността по десетгодишните държавни облигации до около нула процента.

Банката също така повтори заявлението си, че лихвените проценти трябва да останат на много ниско ниво за по-дълъг период от време. Решението за лихвените проценти бе взето с 7-2 гласа, като членовете на борда Гуши Катаока и Ютака Харада са били против, предава Ройтерс.

По този начин централната банка засили пазарните очаквания, че първоначално ще запази пакета си от стимули, като се има предвид умереният темп на инфлация. 

Централната банка също така издаде по-силно предупреждение от това преди три месеца за разходите за продължителното облекчаване, като заяви, че рискът от дестабилизиране на финансовата система не е голям засега, но изисква внимание.

В продължение на години централната банка се опитва да стимулира икономиката чрез закупуване на ценни книжа в голям мащаб и засилване на инфлацията, която се счита за твърде ниска.

Спиралата от падащи цени, намаляващи заплати и свиващи се инвестиции парализира икономиката на страната от дълго време. Японците се възпират от покупки с надеждата за все по-ниски цени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още