IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика бележи второ поредно тримесечие на растеж

Заради възобновената търговска война между САЩ и Китай обаче износът и вносът на островната страна се понижават съответно с 2,4% и 4,6 на сто

10:14 | 20.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на японската икономика изненадващо се ускорява до 2,1% през първите три месеца на годината, отбелязвайки по този начин второ поредно тримесечие на растеж, съобщава BBC, позовавайки се на правителствени данни.

Така по този показател икономиката на страната успява да надмине прогнозите за свиване от 0,2 на сто, след като вносът отбеляза по-бърз спад в сравнение с износа. 

Спрямо предходното тримесечие реалният брутен вътрешен продукт се увеличава с 0,5%, отчитайки сезонните фактори.

За добрия резултат основна роля играят държавните инвестиции в здравеопазването и частните вложения в жилищния сектор.

Наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай дава отражение върху търсенето на износни стоки от Япония.

Вносът се понижава с 4,6 на сто, най-големият спад от десетилетие на сам, докато износът отбелязва понижение от 2,4%.

През първите три месеца обаче капиталовите разходи намаляват с 0,3 на сто, като правителството съобщава, че частното потребление, което е основен компонент на японския БВП, се свива с 0,1% в сравнение с предходното тримесечие.

В края на април Японската централна банка обеща да не повишава лихвите преди пролетта на 2020 г., поставяйки по този начин крайна дата на „удължения период“, по време на който тя ще поддържа ниски нива на лихвените проценти.

„Изненадващата устойчивост на икономиката в началото на годината означава, че растежът на БВП ще бъде по-бърз през тази година, отколкото очаквахме“, споделя икономист от Capital Economics.

Според него тези данни със сигурност ще позволят на правителството да увеличи данъка върху продажбите през октомври, както беше планирано, след като по-рано редица политици се противопоставиха на това решение, позовавайки се на несигурните вътрешни и глобални икономически условия.

Японският премиер Шиндзо Абе вече отложи веднъж увеличението, след като търговската война се отрази върху икономическия ръст на Китай, което предизвика опасения от страна на политиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още