IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика леко набира инерция, но облаците остават гъсти

Икономистите не са големи оптимисти по отношение на перспективите заради скорошните разочароващи данни за износа и промишленото производство

11:03 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика се е разраснала по-силно през четвъртото тримесечие спрямо първоначалните оценки, тъй като капиталовите разходи са довели до по-бързо възстановяване от редицата природни бедствия през предходното тримесечие, съобщава Ройтерс.

Въпреки ревизирането на данните във възходяща посока икономистите не са големи оптимисти по отношение на перспективите, като се имат предвид скорошните разочароващи данни за износа и промишленото производство. Очакванията са икономиката да продължи да отслабва под въздействието на търговската война между САЩ и Китай.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е нараснал с 1,9% на годишна база през периода октомври-декември спрямо оценка от 1,4% при първото четене на данните. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст от 1,8%. През третото тримесечие пък беше отчетен спад с 2,4% на годишна база – най-голямото свиване на икономиката от четири години.

Икономистите предупреждават, че капиталовите разходи и общият икономически растеж вероятно ще отслабнат през първата половина на тази година, тъй като износът намалява, а запасите от произведени стоки се натрупват поради забавяне на световната търговия.

Растежът през четвъртото тримесечие спрямо третото е 0,5%, което също изпреварва първоначалната оценка за 0,3% и консенсусната прогноза за 0,4%.

Капиталовите разходи като компонент от БВП са нараснали с 2,7% през периода октомври-декември спрямо предходното тримесечие, отбелязвайки най-бързия си ръст от първото тримесечие на 2015 г.

Частното потребление, което представлява около 60% от БВП, се е повишило с 0,4% през четвъртото тримесечие, което обаче е по-малко от предварителната оценка за ръст с 0,6%.

Вътрешното търсене е допринесло с 0,8 процентни пункта към увеличението на БВП, което е повече от предварителната оценка за 0,6 пр.п.

Междувременно от други данни в петък стана ясно, че разходите на домакинствата са нараснали с 2% на годишна база през януари, което е над средната оценка за свиване на годишна база с 0,4%. Това може да намали до известна степен тревогите за вътрешното търсене.

Реалните заплати през януари са се повишили с 1,1% на годишна база през януари, което е съпоставимо с темпа на растеж от предходния месец, посочват от Министерство на труда.

Дори и САЩ и Китай да разрешат търговския си спор, ще отнеме време преди щетите за световната и за японската икономика да бъдат компенсирани, коментира Ройтерс. Така или иначе в момента е ясно, че несигурността вреди на бизнес климата и води до проблеми във веригите за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още