IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика може да се изправи пред спад от 2,1% тази година

Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозират, че още този месец Японската централна банка ще прибегне до ново облекчаване на паричната политика

12:19 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономисти прогнозират, че Япония ще изпадне в дълбока рецесия през тази година, като третата по големина икономика в света ще се свие за трето поредно тримесечие в периода април-юни. Основният фактор, които стои в основната на очакванията на експертите, е хаосът, който разпространението на коронавируса предизвика сред бизнеса и обществеността, съобщава Ройтерс.

Близо 80% от анкетираните от Ройтерс икономисти смятат, че следващият ход на Японската централна банка (ЯЦБ) ще бъде облекчаване на паричната политика. Около половината от специалистите заявиха, че това ще се случи този месец, след като ЯЦБ облекчи корпоративното финансиране през март, за да успокои пазарите, разклатени от здравната криза. 

Пандемията прекъсна веригите на доставка и сериозно повреди туристическия сектор, докато правилата за социално дистанциране за ограничаване на разпространението на вируса поставиха притиснаха допълнително икономическата активност, което тласна Япония към устойчив курс към рецесия.

Миналия месец бяха отложени Олимпийските игри в Токио за 2021 г., безпрецедентен ход в съвременната история на Игрите, тъй като въздействието на заразата се влоши.

Във вторник японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение за борба с коронавируса в големите градове и обяви пакет от стимули за близо 1 трлн. долара, за да смекчи икономическия удар.

Очаква се японската икономика да се свие на годишна база с 3,7% през януари-март и с 6,1% през април-юни, показа анкетата на Ройтерс, проведена сред икономисти от 30 март до 6 април.

Икономиката на страната се сви с 7,1% през четвъртото тримесечие на миналата година, когато тя бе засегната от увеличението на данъка върху продажбите, което беше въведено през октомври.

Това ще е първият случай на три поредни тримесечиа на свиване на японската икономика, след като тя претърпя подобен спад от октомври 2010 г. до юни 2011 г., когато страната беше разтърсена от силно земетресение и цунами, довели до аварията на АЕЦ „Фукушима“.

Очаква се икономиката на островната страна да се свие с 2,1% през текущата фискална година, която започна на 1 април, и да се възстанови с 1,6% през следващата година, показа анкетата.

Мари Ивашита, главен пазарен икономист в Daiwa Securities, предупреди, че икономическите прогнози могат да се променят в зависимост от това колко дълго трябва да продължат забраните за пътуване и политиките за социално дистанциране.

„Дори епидемията да се успокои в индустриализираните страни, нестабилността може да продължи в развиващите се държави. Може да се появи риск от W-образно възстановяване, а не такова под формата на „V ”, предупреди Ивашита.

Според най-мрачния сценарий икономиката вероятно ще се свие с 5,0% през първото тримесечие и с още 10,0% през текущото тримесечие, сочи проучването.

Пандемията от COVID-19 също може да намали цените, тъй като политиките за социално дистанциране задържат купувачите у дома.

Потребителската инфлация ще достигне ниво от едва 0,1% през второто и третото тримесечие и ще се повиши до 0,3% през октомври-декември, установи проучването.

Анкетата също показа, че близо 80% от икономистите прогнозират, че следващият ход на ЯЦБ ще бъде осигуряване на допълнително облекчение.

От всички анкетирани, които заявиха, че следващият ход на банката ще бъде облекчаване, 16 заявиха, че регулаторът ще разшири стимулите си през април, а шест очакват такива действия през юли.

Най-вероятните стъпки, които трябва да предприеме ЯЦБ, ще бъдат увеличаване на покупките на активи, като корпоративни облигации и търговски книжа, показва анкетата.

„Очакваме ЯЦБ да се съсредоточи върху стъпките в подкрепа на финансовата система“, посочва Изуру Като, главен икономист в Totan Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още