IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика отчете ръст от 2,2% въпреки слабото потребление

Июзносът на страната се е свил с 2,4%, а вносът - с 4,6%

10:09 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Япония е нараснала с годишен темп от 2,2 на сто в периода януари-март, отбелязвайки второ поредно тримесечие на растеж въпреки слабите потребителски разходи, предаде DPA, цитирана от БТА.

Данните съвпадат с прогнозите на анализатори, анкетирани от бизнес всекидневника Nikkei и са леко коригирани към повишение спрямо първоначалните оценки за растеж от 2,1 на сто, посочват японските власти.

Капиталовите разходи са нараснали с 0,3 на сто на тримесечна основа, постигайки обрат спрямо първоначалните данни за свиване с 0,3 на сто след растежа с 2,7 на сто в периода октомври-декември.

Частното потребление, което допринася за около 60 процента от икономическия растеж, се е понижило с 0,1 на сто, оставайки без промяна спрямо предварителните стойности. През предходното тримесечие показателят се повиши с 0,8 на сто.

На фона на бавния растеж в Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония, износът се е свил с 2,4 на сто през първото тримесечие след повишението с 1,2 на сто през последното тримесечие на 2018 година. Вносът е намалял с 4,6 на сто след растежа от 3 на сто в предходния тримесечен период.

Правителството на премиера Шиндзо Абе среща значителни затруднения в усилията си да постигне солиден икономически растеж на фона на стагнацията в заплатите и слабите потребителски разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още