IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика с най-силен за последните четири години срив

Понижението на третата по големина икономика в света е поредният признак за забавяне на световната икономика

10:10 | 10.12.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика се е свила най-силно за последните над четири години през третото тримесечие на 2018 г., тъй като компаниите са намалили разходите си, заплашвайки да бъдат охладени перспективите за инвестиции през 2019 г., съобщава Ройтерс. А така или иначе страната на изгряващото слънце, която е зависима от износа, се бори със забавяне на глобалния растеж и проблемите около търговията.

Спадът в третата по големина икономика в света е поредният признак за забавяне на световната икономика, като последните данни от Китай и Австралия показват също изоставане на растежа и загреност за по-широкото влияние на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Брутният вътрешен продукт на Япония се свива с 2,5% на годишна база през третото тримесечие на тази година, което е най-лошото представяне на японската икономика от второто тримесечие на 2014 г. насам.

Отчетеното понижението на БВП, отчасти причинено от поредица от природни бедствия, принудили фабриките да намалят производствата, беше доста по-голямо от първоначалната оценка за спад с 1,2%, както и от консенсусната прогноза за свиване с 1,9%.

Капиталовите разходи са намалили с 2,8% спрямо второто тримесечие на годината, което е много над очаквания спад с 1,6% и първото четене на данните, което показа понижение с едва 0,2%. Отчетеното намаление на един от най-важните компоненти от БВП е най-голямото след третото тримесечие на 2009 г.

„В зависимост от степента на забавяне на световната икономика, компаниите биха могли да отложат плановете си за по-големи разходи“, коментира Такеши Минами, старши икономист в Norinchukin Research Institute.

Намаляването на разходите от страна на предприятията е тревожен сигнал за политиците, които разчитат на капиталовите разходи за стимулиране на растежа и инфлацията.

Свиването на капиталовите разходи е особено обезпокоително, тъй като идва в момент на охлаждане на глобалния растеж, нарастващия протекционизъм и намаляване на печалбите на компаниите, което в крайна сметка се отразява на доверието на бизнеса.

Бизнес климатът сред японските производители се понижава за втори пореден месец през декември, сочи проучване на агенция Ройтерс, публикувано миналия четвъртък.

И докато някои анализатори очакват икономиката да се възстанови през текущото тримесечие, тъй като заводите увеличават производството след възстановяването след природните бедствия, то има и опасения, че търговската война може да се отрази на глобалния растеж и да навреди допълнително на японската икономика.

БВП на Япония на тримесечна база намалява с 0,6% през периода юли – септември. За сравнение първоначалното четене на данните беше за спад с 0,3%, а очакванията на икономистите за 0,5%.

Частното потребление, което представлява около 60% от БВП, се понижи с 0,2% през второто тримесечие на тази година спрямо 0,1% при първоначалната оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
Митев, да зеем да пратим нащия ударен отбор на Боце с целата парламентарна пассмина да им отворат очите на тия жълтури деееббба маааамму викам аз ммм ?! ..... :)) а техните да доат у нас да попреееббаат оше малко нешата ако може ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Япония страда от прилаган грешен основен икономически подход за държавно управление.При запазване на държавната грешка страданията в Япония ще се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още