IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се е свила по-слабо от очакваното през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната се е понижил на годишна база с 3,9%

12:35 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската икономика се е свила по-слабо от първоначалната оценка през последното тримесечие, облекчавайки безпокойството от риска от двойна рецесия, докато страната се бори с поредния кръг от ограничения заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е понижил на годишна база с 3,9%, показват официалните данни, съобщени във вторник, които надминаха прогнозите на анализаторите. Те са доказателство, че третата по големина икономика в света е излязла от зимната вълна на вируса в по-добра форма, отколкото правителството изчисляваше по-рано.

На тримесечна база японската икономика се е свила с 1% през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с първоначалната оценка за спад от 1,3% и пазарните оценки за спад от 1,2% след ръст от 2,8% през последното тримесечие на 2020 г.

Икономистите очакваха в данните за БВП да има признаци на допълнителна слабост, която да показва повишен риск от ново свиване през това тримесечие. Но притесненията им не се оправдаха.

„Когато видите перспективите за икономиката, не всичко е лошо“, каза икономистът Йошики Шинке от Dai-Ichi Life Research Institute. „Темпът на ваксинация се ускорява по-бързо от очакваното и това увеличава шанса за силен отскок през третото тримесечие, поясни той.

Други цифри показват, че заплатите са нараснали през април с най-бързите темпове от 2018 г. насам.

„По-голямата от очакваното ревизия в посока нагоре на БВП на Япония за първото тримесечие изглежда добре отвън, но не и отвътре. Един от основните фактори зад по-малкото свиване спрямо предварителното четене е увеличението на частните инвентаризации. Това може да направи рецесията по-вероятна през второто тримесечие“, предупреждава обаче икономистът  Юки Масуджима.

От началото на годината възстановяването на Япония беше поставено на пауза заради увеличаването на случаите на заразени с коронавирус. 

Администрацията на министър-председателя Суга избра да наложи ограничения върху ресторантите и баровете, за да потуши последите огнища, но остави повечето други предприятия да продължат да работят нормално.

Този подход е предпазил икономиката от колапс, какъвто имаше миналата година, но не успя да се справи с вируса.

Междувременно забавянето на ваксинациите позволи на кризата да се проточи, въпреки че броят на случаите все още е далеч под нивата в САЩ или в Европа.

Днешните данни не променят консенсуса сред анализаторите, че икономиката ще успее да постигне растеж през това тримесечие. Бързото възстановяване в САЩ и Китай подхранва японския износ, като вътрешното фабрично производство през април достига най-високото ниво от 2019 г.

Разходите на домакинствата, които нарастват на месечна база от февруари, показват възстановяващ се апетит за потребителски стоки за дълготрайна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още