IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се е свила с 0,6 на сто през първото тримесечие

Потребителските разходи са коригирани към понижение от 0,1 на сто на тримесечна основа

10:48 | 08.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика се е свила с годишен темп от 0,6 на сто в периода януари-март за първи път от девет тримесечия на фона на слабите потребителски разходи, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА. Данните не са променени спрямо предварителната оценка, оповестена през май.

Средната прогноза за свиването на японската икономика, изготвена от Киодо нюз, бе за 0,23 процента.

Потребителските разходи са коригирани към понижение от 0,1 на сто на тримесечна основа, докато при предишната оценка показателят бе нулев, уточни правителството.

Растежът на корпоративните инвестиции се е ускорил с 0,3 на сто, като е преразгледан нагоре спрямо свиването с 0,1 на сто при предишната оценка, а стойността на изнесените стоки и услуги се е увеличила с 0,6 на сто, колкото е бил и при предходно публикуваните данни.

Анализаторите посочват, че свиването като цяло е очаквано, но са притеснени от намаляването на потребителските разходи, отбелязва Асошиейтед прес.

Очакваме постепенно растежът да се съживи, но потребителите все още се притесняват от търговските разногласия и цените на петрола, така че е трудно да се предвиди кога ще се възстановят потребителските разходи, каза Харуми Тагучи от IHS Markit.

Тя прогнозира, че икономиката ще се възстанови следващото тримесечие с растеж между 1 и 1,2 процента, като очаква годишен растеж от 1,1 на сто.

Въпреки продължаващата пет години програма за икономическо стимулиране правителството на премиера Шиндзо Абе не успява да постигне стабилен икономически растеж на фона на стагниращите заплати и вялото потребление, отбелязва ДПА.

Коригираният спрямо инфлацията месечен доход в Япония спадна с 0,2 процента на годишна основа през април за четвърти пореден месец, а потребителските разходи на домакинствата също намаляха с 1,3 на сто за трети пореден месец.

Японската централна банка налива милиарди долари в третата по големина икономика в света всяка година като част от програмата за парично облекчаване, целяща преодоляване на дефлацията и укрепване на икономиката.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още