IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската полиция арестува изпълнителния директор на Mt Gox

Марк Карпелес е обвинен за изчезването на биткойни на стойност 387 млн. долара през 2014 г.

13:06 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската полиция арестува изпълнителния директор на Mt Gox

Японската полиция арестува главния изпълнителен директор на Mt Gox – някогашната най-голяма борса за обмен на биткойни в света, предава BBC.

30-годишният Марк Карпелес е подведен под отговорност във връзка с изчезването на биткойни на стойност 387 млн. долара през февруари миналата година. Той е заподозрян, че е хакнал компютърната система на борсата с цел прехвърляне на средства в своя личен портфейл.

Отначало от Mt Gox твърдяха, че причината за изчезването на биткойните е бъг. Впоследствие обаче борсата подаде заявление за банкрут.

Според информация на Kyodo News адвокатът на Карпелес е отрекъл възможността клиентът му да е направил каквото и да е незаконно действие. 30-годишният Карпелес е заподозрян в присвояването на биткойни на стойност 1 млн. долара.

През март 2014 г., месец след подаването на молбата за обявяване в несъстоятелност, Mt Gox заяви, че е намерила 200 хил. забравени биткойна. Общата сума на криптовалутата според тогавашните курсове бе около 116 млн. долара.

Това понижи общия брой на биткойните, които фирмата е притежавала, до 650 хил. от 850 хил. Равнището е приблизително 7% от всички биткойни в обращение.

Интересът към най-популярната криптовалута се забави в последните месеци, като цената спадна под 300 долара за брой. В пиковия си период през 2013 г. стойността на актива надхвърляше 1 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още