IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската промишлена активност спада до 7-годишно дъно

Показателят отчита най-дългия си период на свиване за повече от десетилетие

11:20 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промишлената активност на Япония претърпява най-силното си свиване за последните седем години през февруари. Задълбочаващият се спад заради епидемията от коронавирус увеличава риска от рецесия в третата по големина икономика в света, информира Ройтерс.

Спадът в промишлеността предлага най-ясните доказателства за тежкото въздействие на епидемията върху глобалния растеж и бизнеса и вероятно ще засили натиска върху японските власти за увеличаване на стимулите.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността, изчисляван от Au Jibun Bank, спада на сезонно коригирана база до 47,6 пункта от отчетените 48,8 пункта през януари. Така показателят отчита най-ниското си ниво от края на 2012 г. насам.

Индексът остава под линията от 50,0 пункта, който отделя свиването от разширяването за 10-и пореден месец. Това е най-дългият период на икономическо свиване за страната от 2009 г. насам.

Проучването още показа, че новите поръчки намаляват с най-бързи темпове за повече от седем години.

„Най-новите данни за PMI ... значително повишават перспективата за техническа рецесия в третата по големина икономика в света“, казва Джо Хейс, икономист от IHS Markit.

„Активността в сектора на услуги спада с най-силния си темп от юни 2016 г., като данните от проучването сочат, че епидемията от коронавирус е засегнала особено силно туризма в Япония, основен източник за търсенето на услуги“, добави той.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите отчита ниво от 46,7 пункта, отбелязвайки значителен спад от регистрираните 51 пункта през януари.

Данните от миналата седмица показаха, че икономиката на страната се е свила с най-бързите си темпове от близо шест години през последното тримесечие на миналата година.

Общият индекс PMI на Au Jibun Bank Flash се понижава до 47 пункта през февруари, достигайки най-ниското си ниво от април 2014 г. насам. През миналия месец показателя регистрира ниво от 50,1 пункта.

„Февруарските данни за PMI до голяма степен заличават шанса за разширяване през първото тримесечие въпреки усилията на премиера Шиндзо Абе за стимулиране на икономиката след увеличението на данъка върху продажбите“, каза Хейс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още