IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ нарасна с най-бързия темп от десетилетие

Доставките до САЩ и Азия са се повишили най-много от 2010 г., докато тези до ЕС са се покачили най-много от 1980 г. насам

11:19 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японският износ отново се повиши, като покачването през април е с повече от една трета от миналогодишното ниво. Това е и най-резкият ръст на износа от април 2010 г. на фона на силни признаци, че възстановяването на световната търговия набира сила, съобщи Bloomberg.

Нарастващите доставки на автомобили и автомобилни части спомогнаха за 38-процентния ръст на износа на Япония спрямо година по-рано, според данни на финансовото министерство. Показателят надхвърли почти всички прогнози, като консенсусът беше за ръст от 30,8%.

япония япония

Въпреки че данните дават завишена представа за силата на износа, тъй като се основават на сравнение с големия спад от 2020 г., те все пак показват, че търговията се възстановява - основен положителен знак за световната икономика и Япония. Доставките се покачиха с почти 8% в сравнение с 2019 г.

Отделни данни показват, че поръчките за японски машини, водещ показател за капиталовите разходи, нарастват през март спрямо предходния месец.

Повишеният износ е добра новина за икономика, която се опитва да потуши новата вълна от вируса на фона на бавното ваксиниране. Слабите потребителски разходи и бизнес инвестициите през последното тримесечие доведоха до по-голямо от очакваното свиване на БВП и повишиха риска от двойна рецесия.

Увеличението на търговията през миналия месец показа широкообхватно възстановяване. Доставките до САЩ и Азия са нараснали най-много от 2010 г., докато тези до ЕС са се покачили най-много от 1980 г. насам, според служител на министерството.

Спадът в стойността на йената дава на японските износители допълнителна подкрепа. Валутата е поевтиняла с около 6% спрямо долара от началото на годината, увеличавайки печалбите на компании като Toyota и Hitachi.

„В перспектива очакваме износът да достигне над нивото преди Covid през май, подкрепен от възстановяване на европейското търсене и напредък във ваксинациите. Доставките до САЩ и Китай може да се увеличат с по-бавни темпове", коментира икономистът Юки Масуджима.

Вносът се е увеличил с 12,8% в сравнение с предходната година, докато анализаторите прогнозираха ръст от 9%.

Доставките до САЩ са скочили с 45,1%, тези до ЕС са се покачили с 39,6%, а тези до Китай са нараснали с 33,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още