IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ расте за пети пореден месец през април

Търговският излишък на Япония се понижава от 614 млрд. йени през март до 481,7 млрд. йени (4,3 млрд. долара)

10:19 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският износ расте за пети пореден месец през април, макар и с по-бавен темп, а вносът продължава също да расте, съобщава Financial Times.

Стойността на японския износ се повишава със 7,5% на годишна база през април, сочат данните на Министерството на финансите. През март повишението възлезе на 12%. Последните стойности са и под средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за около 8% ръст.

Доставките за Азия растат с 12,2% на годишна база, като износът за Южна Корея скача с 22,3%, а този за Китай се повишава с 14,8%.

Вносът в Япония записва ръст от 15,1%, което е с 0,3 процентни пункта над прогнозите, но под стойността от предходния месец. 

Вносът от Азия расте с 10,2%, а от Северна Америка – с 11,8%.

Така търговският излишък на Япония се понижава от 614 млрд. йени през март до 481,7 млрд. йени (4,3 млрд. долара) през април, което е под очакванията за 520 млрд. йени излишък.

„Японският износ ще продължава да расте, вносът също на фона на повишено вътрешно производство“, коментира Норио Миягава, старши икономист в Mizuho Securities.

Търговският излишък на Япония със САЩ се понижава и това вероятно ще затрудни Доналд Тръмп в оправдаването на критиката му срещу японските търговски политики, посочва Ройтерс.

През първото тримесечие тази година японската икономика нарасна с най-бърз темп от една година насам благодарение на стабилния износ и подкрепата от страна на частното потребление.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още