IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските цени на едро нараснаха за първи път от началото на 2020 г.

Пазарите насочват вниманието си към връщането на инфлацията и вероятността това да доведе до отегляне на фискалните стимули

13:36 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японските цени на едро отбелязаха първото си годишно увеличение от повече от година през март - знак, че нарастващите разходи за суровини притискат корпоративния марж и добавят инфлационен натиск към третата по големина икономика в света, пише Ройтерс.

Японският индекс на цените на корпоративните стоки (CGPI), който измерва цените, с които компаниите се таксуват взаимно за своите стоки и услуги, се повиши с 1% през март спрямо година по-рано, показват данните на японската централна банка (ЯЦБ) в понеделник, отбелязвайки първото покачване от 13 месеца.

япония япония

Пазарите насочват вниманието си към връщането на инфлацията, като развитите икономики се възстановяват от въздействието на пандемията от COVID-19 миналата година, принуждавайки някои централни банки да дадат уверения, че краткото повишаване на цените няма да предизвика оттегляне на стимулите.

Анализаторите обаче очакват последиците от потребителската инфлация да останат по-скромни в Япония, отколкото в САЩ, тъй като се наблюдава слаб растеж на заплатите и бавно разпространение на ваксините, които тежат върху разходите на домакинствата в Япония.

Скокът на цените на едро през март, който беше с най-бързия темп от януари 2020 г., надхвърли средната прогноза на пазара за увеличение с 0,5% и последва спад от 0,6% през февруари.

„Въпреки че все още има много несигурност по отношение на перспективите, глобалната икономическа активност се засилва и поддържа цените на суровините високи“, каза Кута Фудживара, икономист от изследователския институт на NLI.

„Като се има предвид основният ефект от рязкото забавяне през миналата година, инфлацията на едро в Япония може да се ускори до около 3% от април“, каза той.

По-голямата част от ръста на цените на едро през март се дължи на повишение с 29% на цените на цветни метали и ръста с 9,8% на цените на петролни продукти и въглища, което показва как възстановяването на глобалното търсене на стоки повиши разходите за японските фирми.

На месечна база цените на едро нараснаха с 0,8% през март, като записват най-големия ръст от октомври 2019 г.

„Увеличението се дължи най-вече на възстановяването в икономиките на САЩ и Китай, които повишават световните цени на суровините, а не на подобрение на вътрешното търсене“, каза Шигеру Шимидзу от централната банка на страната, който наблюдава движението на цените.

„Рано е да се каже, че ценовите нива са се върнали напълно до равнищата преди пандемията“, каза той по време на брифинг.

Данните ще бъдат сред факторите, които ЯЦБ ще разгледа внимателно, когато извършва тримесечен преглед на прогнозите си за растежа и цените на следващото си заседание на 26-27 април.

Японската икономика излезе от първоначалния удар на пандемията благодарение на силния износ. Но анализаторите очакват всяко възстановяване да остане скромно, тъй като броят на заразените отново се покачва, помрачавайки перспективите за вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още