IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските поръчки за машини с най-рязък спад от септември

Цените на производител в страната се повишават с 0,8% на годишна база през януари

12:13 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японските основни поръчки за машини намаляват с най-бързия си темп за последните четири месеца през януари, регистрирайки по-голям спад от очакванията, съобщава Financial Times.

Основните поръчки за машини, които изключват променливите поръчки за кораби и комунални услуги, са се свили с 2,9% на годишна база през януари. За сравнение, икономистите, анкетирани от Ройтерс очакваха също спад, но с 2,3%. През декември пък беше отчетено повишение с 0,9%.

На месечна база понижението е дори още по-голямо – 5,4%, при консенсусна прогноза за свиване с 1,5%.

„Спадът в поръчките е още един знак за отслабването на бизнес инвестициите и може да доведе до свиване на БВП“, коментира Дарън Ау, икономист в Capital Economics.

Според Казума Маеда, анализатор в Barclays, рисковете за производствения сектор изглежда нарастват, като очакванията са основните поръчки да се възстановяват през второто тримесечие.

От проучване на финансовото министерство на Япония публикувано във вторник става ясно, че компаниите в страната планират да намалят капиталовите си разходи с 6,2% през 2019 г. спрямо регистриран ръст от 7,4% през фискалната 2018 г., допълва Ройтерс.

Икономистите смятат, че несигурността по отношение на търговските преговори между САЩ и Китай ще обезкуражи увеличаването на капиталовите разходи в японския корпоративен сектор, който доскоро беше една от най-добре представящите се части на икономиката.

По-рано в сряда бяха публикувани и данни за цените на производител в Япония. Те се повишават с 0,8% на годишна база през януари. За сравнение, очакванията бяха за ръст с 0,7%, докато през януари ускорението беше с 0,6%. Причина за увеличението са главно цените на някои петролни продукти и въглищните продукти. На месечна база цените на производителите се повишават с 0,2% през януари след спад с 0,6% през предходния месец.

Японската централна банка приключва двудневната си среща по паричната политика в петък и вероятно няма да има промяна в мнението й, че икономиката на страната, зависеща от износа, се разраства умерено, но ще предупреди и за повишаването на външните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още