IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство отбеляза по-слаб ръст от очакваното

Ново предизвикателство би могло да представлява перспективата страната да прехвърли по-голяма част от производството на автомобили в САЩ

11:41 | 28.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Индустриалната зона Кейшин в Йокохама - най-големият японски пристанищен град, административен център на префектура Канагава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индустриалната зона Кейшин в Йокохама - най-големият японски пристанищен град, административен център на префектура Канагава. Снимка: Ройтерс

Японското промишлено производство се е възстановило леко през август след тримесечен спад в резултат на скорошната поредица от природни бедствия, а икономистите очакват слаб растеж за третото тримесечие, след като производството на електроника бележи най-стръмния си спад от 2 години и половина, предава Ройтерс.

Производството е нараснало с 0,7% след понижението от 0,2% през предходния месец, показват данни на Министерството на икономиката в Токио. Това е първото покачване от април насам. На годишна база производството се увеличава с 0,6 на сто, забавяйки се от ръста от 2,2 на сто през юли.

Въпреки това икономистите, анкетирани от бизнес изданието Nikkei, очакваха ръст от 1,5% на месечна база. Според проучването на министерството производителите очакват промишленото производство да нарасне с 2,7% през септември и с 1,7% през октомври. 

Индустриалното производство през третото тримесечие вероятно ще се свие леко, твърдят икономисти. Този спад се очаква да бъде временен, тъй като вътрешното търсене в Япония остава сериозно, макар че външните рискове пред перспективите нарастват.
 
Ново предизвикателство би могло да представлява перспективата Япония да прехвърли по-голяма част от производството на автомобили в Съединените щати, за да отговори на исканията на президента на САЩ Доналд Тръмп за намаляване на търговския дефицит на страната и създаване на повече работни места.

„Резултатът от това тримесечие няма да бъде толкова силен, колкото през предходното тримесечие, тъй като се свива търсенето на електронни части", казва Кентаро Арита, старши икономист в изследователския институт Mizuho.

„Има и шанс Япония да бъде подложена на натиск да прехвърли повече производство към Съединените щати, ако износът към САЩ се увеличи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още