IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство се възстановява

Силният оптимизъм за идните месеци отразява стабилното глобално търсене на капиталови стоки и увеличените капиталови разходи в чужбина

14:55 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Работник преминава пред фабрика в индустриалната зона Кеихин в Кавазаки. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Работник преминава пред фабрика в индустриалната зона Кеихин в Кавазаки. Снимка: Ройтерс 

Японското индустриално производство се възстановява леко през октомври. Спрямо предния месец то скача с 0,5 на сто, както става ясно от предварителните данни на Министерството на търговията, цитирани от Ройтерс.

Въпреки това ръстът е под медианните пазарни очаквания за повишение от 1,9 на сто и следва ревизиран спад от 1 на сто през септември. 

Въпреки че резултатите от октомври са до известна степен разочароващи, прогнозите за ускоряване на фабричната продукция предполагат, че Япония може да продължи своя най-дълъг непрекъснат период на растеж от повече от десетилетие, тъй като износът и вътрешното търсене продължават да задвижват икономиката.

Производителите, анкетирани от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, очакват производството да нарасне с 2,8% през ноември и 3,5% през декември.

„Очаквам икономиката да продължи да се разширява", казва Шуджи Тоночи, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. 

„Прогнозите за промишленото производство предполагат, че ще станем свидетели на доста добри резултати през октомври-декември, но трябва да потвърдим, че компаниите всъщност увеличават производството толкова, колкото очакват", казва Тоночи.

Индустриалната продукция е нараснала през октомври поради увеличеното производство на полупроводници, части за автомобили и машини, използвани за производство на плоски панелни дисплеи, показват данните на Министерството на търговията от четвъртък.

Разбивката на прогнозите за декември показва, че производителите на строително оборудване и тежки машини, необходими за производството на други стоки, очакват продукцията им да достигне рекорден връх, съобщи служител на Министерството по време на брифинг.

Това отразява силното глобално търсене на капиталови стоки и увеличените капиталови разходи в чужбина, смята той.

Данните за промишленото производство са друга причина за оптимизъм по отношение на икономическите перспективи.

Много икономисти очакват потребителските разходи да се възобновят през втората половина на тази година поради стегнатия пазар на труда.

Капиталовите разходи вероятно ще продължат да се разширяват, тъй като компаниите инвестират в ново оборудване, за да се справят с недостига на работна ръка и ограниченията на капацитета, твърдят икономисти.

Японската икономика нарасна по-бързо от очакваното през третото тримесечие благодарение на силния износ, който отчете най-дългия период на непрекъснат растеж от повече от десетилетие, стана ясно по-рано този месец.

Японската централна банка вероятно ще посочи стабилния икономически растеж на страната като индикатор, че натискът върху цените в крайна сметка ще се увеличи и инфлацията ще достигне целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още