Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Японското правителство сви оценката си за капиталовите разходи през януари

Това е първото подобно решение на правителството за последните осем месеца и е свързано с по-слабото глобално търсене

Японското правителство сви оценката си за капиталовите разходи през януари

Снимка: Ройтерс

Японското правителство сви своята оценка за капиталовите разходи през януари за първи път от осем месеца поради по-слабото търсене в световен мащаб, но заяви, че цялостното му виждане за икономиката не е променено от декември.

Икономическият доклад на правителството беше предшестван от решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да повиши леко прогнозите си за растеж във вторник, въпреки че управителят Харухико Курода заяви, че ниските нива на инфлация означават, че банката трябва да поддържа своята политика на стимулиране, съобщава Ройтерс.

„Икономиката се възстановява с умерени темпове, докато показва слабост, съсредоточена върху производителите ... на фона на продължаващата слабост при износа“, се казва в доклада на кабинета. 

Още по темата

Наред с основните икономически елементи от правителството посочиха, че капиталовите разходи „са в тенденция на умерено увеличение, но показват известна слабост“.

Япония се нуждае от солидно вътрешно търсене, като капиталовите разходи, за да компенсира рисковете отвъд граница.

Януарската оценка се оказа по-мека в сравнение с декемврийската, когато кабинетът заяви, че капиталовите разходи се увеличават умерено, но е налице слабост при инвестициите в машини.

„Слабото вътрешно търсене натежава на фабричното производство, което подтикна компаниите да обуздаят своите капиталови разходи“, коментират от правителството.

Корпоративните разходи за изследователска и развойна дейност, както и за инвестиции в софтуер, нарастват, но капиталовите разходи на производителите са станали твърде големи в сравнение с търсенето, добавят от правителството.

В януарския доклад кабинетът запазва мнението си за фабричното производство, посочвайки, че то „отслабва допълнително“.

Според правителството на Япония износът също продължава да се свива. Очакванията са за умерено възстановяване на третата по големина икономика в света, благодарение на мерките за стимулиране, предприети от правителството на фона на подобряването при заплатите и състоянието на пазара на труда.

От правителството добавят, че ще следят отблизо перспективите за китайската икономика, Brexit и ситуацията в Близкия Изток, която може да се отрази върху финансовите пазари, както и въздействието на увеличаването на данъка върху продажбите от 8% на 10%, извършено от японския кабинет през октомври миналата година.

Анализаторите очакват японската икономика да се свие за периода октомври-декември 2019 г. заради негативното въздействие на по-високия данък върху продажбите, който повлия на потребителското настроение, след което експертите прогнозират умерен ръст за текущото тримесечие.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява