IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство сви оценката си за капиталовите разходи през януари

Това е първото подобно решение на правителството за последните осем месеца и е свързано с по-слабото глобално търсене

12:09 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското правителство сви своята оценка за капиталовите разходи през януари за първи път от осем месеца поради по-слабото търсене в световен мащаб, но заяви, че цялостното му виждане за икономиката не е променено от декември.

Икономическият доклад на правителството беше предшестван от решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да повиши леко прогнозите си за растеж във вторник, въпреки че управителят Харухико Курода заяви, че ниските нива на инфлация означават, че банката трябва да поддържа своята политика на стимулиране, съобщава Ройтерс.

„Икономиката се възстановява с умерени темпове, докато показва слабост, съсредоточена върху производителите ... на фона на продължаващата слабост при износа“, се казва в доклада на кабинета. 

Наред с основните икономически елементи от правителството посочиха, че капиталовите разходи „са в тенденция на умерено увеличение, но показват известна слабост“.

Япония се нуждае от солидно вътрешно търсене, като капиталовите разходи, за да компенсира рисковете отвъд граница.

Януарската оценка се оказа по-мека в сравнение с декемврийската, когато кабинетът заяви, че капиталовите разходи се увеличават умерено, но е налице слабост при инвестициите в машини.

„Слабото вътрешно търсене натежава на фабричното производство, което подтикна компаниите да обуздаят своите капиталови разходи“, коментират от правителството.

Корпоративните разходи за изследователска и развойна дейност, както и за инвестиции в софтуер, нарастват, но капиталовите разходи на производителите са станали твърде големи в сравнение с търсенето, добавят от правителството.

В януарския доклад кабинетът запазва мнението си за фабричното производство, посочвайки, че то „отслабва допълнително“.

Според правителството на Япония износът също продължава да се свива. Очакванията са за умерено възстановяване на третата по големина икономика в света, благодарение на мерките за стимулиране, предприети от правителството на фона на подобряването при заплатите и състоянието на пазара на труда.

От правителството добавят, че ще следят отблизо перспективите за китайската икономика, Brexit и ситуацията в Близкия Изток, която може да се отрази върху финансовите пазари, както и въздействието на увеличаването на данъка върху продажбите от 8% на 10%, извършено от японския кабинет през октомври миналата година.

Анализаторите очакват японската икономика да се свие за периода октомври-декември 2019 г. заради негативното въздействие на по-високия данък върху продажбите, който повлия на потребителското настроение, след което експертите прогнозират умерен ръст за текущото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още