IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство запазва своята оценка за икономиката на страната

Капиталовите разходи ще продължат да растат с умерен темп, сочи доклад на правителството

13:28 | 18.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското правителство запази своята оценка за местната икономика без промяна през юни, след като я преразгледа два пъти през последните три месеца на фона на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай, която заплашва да окаже още по-сериозна тежест върху ръста на глобалната икономика, съобщава Ройтерс.

Рисковете пред икономическите перспективи биха могли да повишат натиска върху правителството за увеличаване на разходите, за да компенсира потенциалния удар от планираното увеличение на данъка върху продажбите, който ще влезе в сила от октомври тази година.

„Японската икономика се възстановява с умерен темп, въпреки че слабото представяне на износа и промишленото производство продължава“, заявяват от правителството на Япония в своя юнски доклад.

То понижи своята прогноза за третата по големина икономика в света през март и май. 

Докладът от юни оставя непроменена оценката на правителството относно износа и производството, както и мнението, че капиталовите разходи ще нарастват с умерен темп.

„Слабостта при износа се дължи на икономическото забавяне в Китай и коригираната инвентаризация при стоките, свързани с информационните технологии“, посочват представители на японското правителство.

Японските власти обаче повишават своята перспектива за корпоративните печалби след повече от две години.

Правителството потвърждава оценката си за вътрешното търсене, което ще се запази, за да компенсира слабия износ, като по този начин ще се задържи импулсът на възстановяване на японската икономика.

Икономиката на страната нарасна с 2,2 на сто на годишна основа през първите три месеца на годината на фона на стабилните капиталови разходи, въпреки че анализаторите очакват напрежението в световната търговия да запази своето негативно влияние върху растежа.

Идеята на правителството да повиши данъка върху продажбите от 8% на 10% през октомври също може да навреди върху потреблението в момент, когато други външни фактори оказват влияние върху износа, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още