IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското производство с изненадващ ръст през май, но рисковете остават

Бизнесът очаква свиване на производството през юни с 1,2%

11:04 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Япония нараства с най-бързи темпове от повече от година през май на фона на по-голямото производство на автомобили, въпреки опасенията, че производителите остават под натиск заради търговската война между САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Според икономисти, обаче, дългосрочната перспектива за японското индустриално производство не е чак толкова розова, тъй като ръстът през май вероятно се дължи на по-голямото производство на автомобили преди увеличаването на данъка върху продажбите от октомври.

Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute, смята, че очакваното по-голямо търсене на автомобили преди данъка да се повиши от 8 на 10% е допринесло за увеличаването на производството.

„Все пак последните икономически данни, като например износът, са слаби и не можем да бъдем оптимисти по отношение на перспективите предвид забавянето на световната икономика“, коментира още експертът.

Индустриалното производство в Япония се повишава с 2,3% през май спрямо предходния месец, като това е най-бързото нарастване на месечна база от февруари 2018 г. насам. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст от 0,7%.

Според проучване на Министерство на икономиката, търговията и индустрията бизнесът очаква производството да се свие с 1,2% през юни, след което да нарасне с 0,3% през юли.

През последните седмици в Япония се наблюдаваше слабост при някои показатели, включително при износа, който се понижи за шести месец подред през май. Това е ясен сигнал, че икономиката на страната усеща негативните ефекти от по-бавния икономически растеж.

Търговският конфликт между САЩ и Китай вреди на Япония, тъй като много от нейните производители разчитат на продажбата на тежка техника и електронни части на китайските заводи.

На фона на цялостната ситуация в страната Японската централна банка обмисля увеличаване на стимулите, тъй като рисковете, свързани с търговията и растежа, замъгляват перспективите пред икономиката, зависеща от износа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още