IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън и Лагард обсъдиха по телефона растежа и климатичните промени

Двете финансистки са обсъдили и задълбочаването на трансатлантическото сътрудничество

18:32 | 17.02.21 г. 2
<p>
	Двете дами през 2015 г. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Двете дами през 2015 г. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Новият министър на финансите на САЩ Джанет Йелън е разговаряла по телефона с ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Двете са обсъждали начините за насърчаване на растежа. Освен това тема на разговора са били развитието на трудовите пазари в САЩ и Европа, съобщи Министерството на финансите на САЩ. Двете финансистки са обсъдили и задълбочаването на трансатлантическото сътрудничество и по-тесни теми от областите на икономиката и финансите.

Йелън е похвалила бързата и решителна реакция на ЕЦБ на пандемията и  е подчертала общите приоритети на двете страни. Те включват борбата с вируса, подкрепата за силното възстановяване на световната икономика, стабилните финанси и борбата с изменението на климата, предава Bloomberg.

Йелън беше начело на Федералния резерв на САЩ от 2014 до 2018 г. Тя обяви, че на поста си като министър на финансите на САЩ иска да преведе американската икономика през кризата с помощта на огромна програма за конюнктурна помощ.

Ангажиментът подчертава акцента на администрацията на Байдън върху икономическото възстановяване както във вътрешен, така и в международен план. През миналата седмица Йелън каза на колегите си и на шефовете на централните банки от Г7, че „сега е времето да станем големи“ по отношение на по-нататъшната финансова подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Едва ли един празноглавец ще може да ги разбере, затова по-добре не питай, че ако ти отговорят, само ще климбаш с ококорени очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
И какво точно са си казали за климатичните промени две квачки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още