Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Йелън планира да спести на Китай етикета валутен манипулатор

Страната обмисля да използва по-разумен набор от критерии дали дадена икономика манипулира своята валута

Йелън планира да спести на Китай етикета валутен манипулатор

Снимка: Bloomberg

Американският министър на финансите Джанет Йелън няма да посочи Китай като валутен манипулатор в първия си валутен доклад, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg, ход, който ще позволи на САЩ да избегнат нов сблъсък с Пекин.

Докладът, който все още не е завършен, трябва да е готов в четвъртък, въпреки че не е ясно кога ще бъде публикуван. По време на правителството на Доналд Тръмп Министерството на финансите беше обвинено в политизиране на доклада, след като внезапно определи Китай за валутен манипулатор в средата на 2019 г., когато не е обичайното време за публикуването му. Това се случи само месеци преди да оттегли обвиненията си, за да спечели отстъпки в търговска сделка.

Екипът на Йелън също обсъжда възможността за промяна на праговете за определяне на това дали дадена икономика манипулира своята валута, за да постигне конкурентно предимство, казаха източници, пожелали анонимност. Това може да доведе до намаляване на броя на държавите обект на разглеждане почти наполовина.

Още по темата

Администрацията на Байдън се опитва да привлече Китай под отговорност за нелоялни търговски практики, както и за нарушаването на човешки права, като същевременно разглежда какво да прави с американските мита върху китайски стоки, наложени от бившия президент Доналд Тръмп.

Няма незабавни санкции за етикета „валутен манипулатор“, но лош ефект може да бъде потенциалът това да разтърси финансовите пазари.

„В администрацията на Тръмп имаше „ad hoc“ интерпретация на критериите за манипулация", коментира Есвар Прасад, икономист от университета Корнел, който преди е работил в китайския отдел на Международния валутен фонд.

През 2017 г. бившият американски финансов министър Стивън Манучин постави Китай в така наречения списък на страните, които получават засилен контрол заради покриване на един от три критерии, а не на два, какъвто е стандартът, изложен в доклада.

Сега Министерството на финансите трябва да „възстанови доверието в доклада, като използва по-разумен набор от критерии, като ги прилага последователно в страните, вместо да променя процеса, за да засегне конкретно определена държава“, каза Прасад.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април