IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: По-високите лихви биха били плюс за САЩ

Вече десетилетие се борим с инфлация, която е твърде ниска, и лихвени проценти, които са твърде ниски, казва финансовият министър на САЩ

08:39 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, в последния ден от срещата на върха на Групата от седем финансови министри в Лондон, Великобритания, в събота, 5 юни 2021 г. <em>Снимка: &nbsp; Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, в последния ден от срещата на върха на Групата от седем финансови министри в Лондон, Великобритания, в събота, 5 юни 2021 г. Снимка:   Hollie Adams/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че планът за разходи на президента Джо Байдън от 4 трилиона долара би бил добър за САЩ, дори ако допринася за повишаване на инфлацията и води до по-високи лихвени проценти, съобщава Bloomberg News.

„Ако завършим с малко по-висок лихвен процент, това всъщност би било плюс за гледната точка на обществото и гледната точка на Фед", каза Йелън в интервю за изданието в неделя след завръщането си от срещата на Г7.

„Вече десетилетие се борим с инфлация, която е твърде ниска, и лихвени проценти, които са твърде ниски“, казва Йелен.

„Искаме те да се върнат към „нормална среда на лихвените проценти“, и ако това (програмата на Байдън, б. ред.) помага малко за облекчаване на нещата, това не е лошо - това е добро нещо“, добави Йелън.  

Байдън възнамерява да помогне на американската икономика с инфраструктурна програма за милиарди долари. Основната цел е да се създадат работни места за работниците и средната класа. Йелън оглавяваше Федералния резерв от 2014 до 2018 г. преди мястото ѝ да заеме председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

През последните месеци дебатът за инфлацията се засили между онези като Йелън, които твърдят, че настоящото увеличение на цените се дължи на преходни аномалии, създадени от пандемията - като проблеми във веригата на доставки и скок на разходите при отваряне на икономиките - и критици, които казват, че държавните помощи за трилиони могат да подхранват траен ръст на разходите.

Пакетите на Байдън биха стрували около 400 милиарда долара годишно, каза Йелен, твърдейки, че това няма да е достатъчно, за да доведе до превишаване на инфлацията. Всеки „скок“ на цените, произтичащ от спасителния пакет, ще отшуми догодина, каза тя.

Основната мярка за потребителските цени нарасна до 4,2% през 12-те месеца до април, а данните за май трябва да бъдат публикувани в четвъртък.

Фед се ангажира да започне да намалява обратно програмата си за месечна покупка на активи за 120-те милиарда долара, след като има „съществен по-нататъшен напредък“ по отношение на инфлацията и заетостта.

Председателят Джером Пауъл, който пое управлението в централната банка от Йелън през 2018 г., се опита да убеди инвеститорите, че не обмисля скоро да оттегли подкрепата за икономиката. Пауъл и колегите му продължават да предвиждат, че ключовият лихвен процент ще остане близо до нулата до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още