IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената може би вече не е валутата убежище, която беше

Японската валута поевтиня до най-ниската си стойност за последните девет месеца спрямо долара и се сблъска с големи разпродажби срещу други валути

22:30 | 20.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Akio Kon/Bloomberg

Статутът на йената като валута убежище е подложен на натиск, тъй като тревогата на инвеститорите нараства заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в Япония на фона на забавящата се икономика, информира Ройтерс.

Японската валута поевтиня до най-ниската си стойност за последните девет месеца спрямо долара и се сблъска с големи разпродажби срещу други валути в сряда, което според търговците и анализаторите сочи за оттегляне на големи портфейлни инвеститори от пазара на йени.

Това противоречи на дългогодишното предположение, че японските фондове ще репатрират парите си по време на истинска глобална криза, оскъпявайки йената.

„Всяка една потенциална загриженост за вируса се отразява веднага на златото ... а не виждате същите движения при йената“, каза Шефали Сачдев от BNP Paribas Wealth Management.

"Близостта до Китай и зависимостта от Китай в настоящата ситуация не прави йената безрисков актив", каза тя и добави, че излагането на Япония на вируса и последните слаби икономически данни са изострили притесненията.

Йената се търгува при 111,92 йени за долар в четвъртък след спад от 1,3% в сряда, което е най-голямото дневно понижение в стойността на валутата от пет месеца насам.

Японската валута също понесе големи загуби спрямо еврото, паунда и австралийския долар. В същото време цената на златото, което обикновено се движи съвместно с йената, нарасна до най-високата си стойност за последните 7 години.

Вече се забелязват опасения, че епидемията от коронавирус ще попречи на провеждането на олимпийските игри в Токио, които трябва да започнат в края на юли.

Ако обаче започне да се разпространява сред населението на Япония, вирусът почти сигурно би бил достатъчен, за да насочи третата по големина икономика в света, която през последното тримесечие се сви неочаквано, към рецесията.

Около 3 трилиона йени (27 милиарда долара) в нетните покупки на чуждестранни облигации от японските инвеститори през първите две седмици на февруари изглежда подчертават липсата на доверие във вътрешните инвестиции.

Също така все по-малко инвеститори прибягват до японската валута за финансиране на покупки на по-рискови активи. Подобни сделки в кризисни ситуации се смятаха за друг фактор в подкрепа на нейната стойност.

"Ако вече никой не използва йената като средство за финансиране, може би няма причина тя да се търгува като сигурно убежище", каза Брент Донели от HSBC.

Той припомни и приглушената реакция на йената през последните месеци на напрежението на Корейския полуостров, търговската война и повишаването на напрежението между САЩ и Иран в Близкия изток през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
аз съм шорт на индекса както винаги рано рано, но щом йената ше подскача борсата отиде, а това е най-сетне добра новина ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
fon
преди 4 години
АЕЦ-овете много им "помогнаха". Още не могат да се оправят с Фукушима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Освен, ако ситуацията с раждаемостта не е отчайваща.Малка, но много тежка подробност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Щом излизат такива статии, заначи е ударила дъното, щом е ударила дъното, значи не е лошо човек да "вкара" малко в йени! И при валутите, като в живота "най-тъмно е на зазоряване" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Не знам как я докараха до там . Но има заявки да се мерят с аржентинското песо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Йената беше голяма работа,докато янките не се сетиха, че държат на островите голяма военна армада.Йената почна да пречи, и след сещането, се сетиха да заповядат натия горди нацисти (по-нацисти от германците 100%) японците,да си направят харакири.И гордите нацисти си направиха икономическо харакири.Така става, когато народ храни чужда армия, вместо своята.Лошо нещо е янките да са ти врагове,но още по-лощо е да са ти приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още