Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Йенс Вайдман: Подкрепата на ЕЦБ е гъвкава, но не и безгранична

Управителят на Бундесбанк заяви, че разходите по заемите трябва да се увеличат, след като кризата премие

Йенс Вайдман: Подкрепата на ЕЦБ е гъвкава, но не и безгранична

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Изкупуването на държавни облигации от страна на  Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да се превръща във форма на „безгранична" помощ на задлъжнелите правителства, заяви в понеделник членът на ръководството на ЕЦБ Йенс Вайдман.

Управителят на Бундесбанк защити „гъвкавите“ покупки на европейската институция, които бяха фокусирани върху дълга на страни като Италия, но заяви, че те трябва да са само временни, предава Ройтерс.

„Гъвкавост “ не трябва да означава „безграничност“, каза Вайдман и добави: „За мен е важно паричната политика да не поставя грешни стимули на публичните финанси“.

Още по темата

Гуверньорът на Бундесбанк предупреди правителствата да не разчитат на Европейската централна банка да поддържа изкуствено ниските разходи по заеми, след като икономическата криза от пандемията премине.

Когато прогнозата за инфлацията изисква нормализиране на паричната политика, ЕЦБ трябва да направи необходимото, за да запази стабилността на цените, добави той.

„Трябва да е ясно, че PEPP (Пандемична спешна програма за закупуване - бел. ред.) се ръководи от основната ни цел, свързана с пандемичната ситуация и следователно е временна по своя характер“, каза Вайдман по отношение на програмата за спешни пандемични покупки на активи на ЕЦБ в размер на 1,35 трилиона евро. „Централните банкери не трябва да приемат, че ще задържаме завинаги ниските разходи за финансиране на правителствата или ще изгладим всякакви различия в премиите за държавен риск“, добави той, цитиран от Bloomberg.

Пандемичната програма на ЕЦБ играе важна роля в подкрепа на правителствата в еврозоната в борбата им с най-тежката икономическа криза в живата памет.

„Капиталовият ключ на ЕЦБ предоставя полезен показател за дяловете на PEPP в края на нетните ни покупки.“ той каза. „Именно да подкрепим нашия неограничен ангажимент към еврото, ние трябва да внимаваме за границите на нашия мандат и непрекъснато да обсъждаме нашите средства и цели“, коментира германецът.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед може да актуализира насоките си за покупка на облигации „скоро“