Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическата активност в еврозоната отбелязва сподавено подобрение през юни

Първото четене на общия индекс на мениджърите по поръчките за юни показва, че той е на ниво от 52,1 пункта – малко над очакванията

Икономическата активност в еврозоната отбелязва сподавено подобрение през юни

Снимка: Ройтерс

Икономическата активност в еврозоната отбелязва подобрение през юни, въпреки че производството остава потиснато през месеца. Остава и тенденцията за несигурност по отношение на прогнозите, съобщава Bloomberg.

Първото четене на общия индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за юни показва, че той е на ниво от 52,1 пункта – малко над очакванията на икономистите, като това представлява и подобрение спрямо последното четене за май от 51,8 пункта.

Данните показват, че се очаква ръст от 0,2% през второто тримесечие, който също е подобрение спрямо първото, но все пак представянето остава по-слабо. Основен двигател на растежа е секторът на услугите, като промишлеността продължава да отслабва. Настроенията се влошават и в двата сектора.

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността спада до 47,8 пункта – минимален ръст спрямо 47,7 пункта през май, като въпреки това изостава от пазарния консенсус за 48 пункта. Това е и петият пореден месец на свиване на активността, като новите поръчки продължават да отслабват с един от най-бързите темпове през последните пет години, съобщава tradingeconomics.com.

И макар представянето на Германия и Франция да се подобрява, запазват се нарастващите тревоги, че останалата част от региона се насочва към стагнация. Поръчките за износ отчитат спад през този месец, а инфлационният натиск отслабва.

„Притесненията за по-слабия икономически растеж у дома и на пазарите за износ, нарастващите геополитически рискове и търговските войни продължават да доминират общата картина и да обезсърчават разходите на бизнеса, инвестициите и настроенията“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit. „Темпът на разрастване ще продължи да бъде ограничен от несигурността избягването на риска“, допълва той.

По-рано управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че допълнителни стимули ще бъдат необходими „при липса на каквото и да е било подобрение“ на прогнозите за растежа и инфлацията. Според представители на ЕЦБ намаляване на лихвите ще е първата предприета стъпка, ако това бъде необходимо.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед: Перспективите за икономиката са положителни въпреки тревогите за търговията*