IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната се понижи по-рязко от очакваното

Голяма част от бизнеса в сферата на услугите беше принудена да затвори, което сви търсенето много повече, отколкото се очакваше

12:45 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната се понижи по-рязко, отколкото се очакваше в края на 2020 г. и може да се влоши още, тъй като възобновените ограничения, наложени за спиране на коронавируса, засегнаха доминиращата индустрия на услугите в блока, съобщава Ройтерс.

С нарастването на броя на заразените в цяла Европа страните ограничиха отново социалния живот. Германия ще удължи строгата си блокада до края на месеца, а Италия реши във вторник да запази някои национални ограничения.

Окончателният декемврийски индекс на мениджъри на поръчките (PMI) на IHS Markit, възприет като добър показател за икономическото здраве, се повиши до 49,1 пункта от 45,3 пункта през ноември, но беше значително под първоначалните данни за 49,8 пункта.

PMI PMI

„По-специално активността в сектора на услугите е спаднала по-рязко, отколкото показваше по-ранната бърза оценка на PMI, тъй като все повече страни затегнаха мерките срещу нарастващия брой случаи на вируса“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

PMI на услугите възлезе на 46,4 през декември, което е ръст спрямо 41,7 пункта от предходния месец, но далеч по-зле от предварителната прогноза за ръст до 47,3 пункта.

Голяма част от бизнеса в сферата на услугите беше принудена да затвори, което сви търсенето много повече, отколкото се очакваше.

„По-лошото може да предстои, преди нещата да се подобрят, особено след като последните данни от проучването отразяват ситуацията преди новините за новия, по-заразен  щам на вируса“, ​​каза Уилямсън.

По-специално дейността в сектора на услугите изглежда ще остане ограничена от сериозното социално дистанциране в първите месеци на новата година.

Но с пускането на ваксини на континента общият оптимизъм за предстоящата година се подобрява. Индексът на бъдещата продукция се повиши до 64,5 пункта от 60,4 пункта, най-високото му ниво от април 2018 г.

Очаква се икономиката на блока да набере скорост тази година на фона на надеждите за ефект от ваксините, сочи проучване на Ройтерс миналия месец, като ще се върне на нивата отпреди кризата до две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още