IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната се повиши благодарение на услугите

Продажбите на дребно в региона обаче остават потиснати

14:59 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Силата на доставчиците на услуги спомогна за растежа на икономическата активност в еврозоната със скромни темпове през май, макар че липсват сигнали за по-голям скок, съобщава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit в еврозоната достигна 51,8 пункта, което е над първоначалната оценка за 51,6 пункта и априлските данни. Показателят, проследяващ сектора на услугите, се подобрява. Това именно стимулира растежа на фона на опита за справяне с производствената слабост, която продължава повече от година. 

От днешния доклад стана ясно и че фирмите се сблъскват с по-високи разходи, но не могат напълно да ги прехвърлят към клиентите чрез увеличение на цените. Така инфлацията на производствените цени се понижи до най-ниската си стойност от ноември 2016 г.

Основната инфлация в еврозоната (с изключение на волатилните храни и енергия) се ускори с едва 0,8% през май.
„Компаниите трябва все повече да се конкурират чрез цената, за да поддържат растежа на продажбите, което забавя инфлационния натиск“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Така последните данни не променят смесената картина на повишаване на икономическото доверие, но запазване на приглушената инфлация. Представителите на Европейската централна банка ще се срещнат на 6 юни, за да преразгледат икономическите си прогнози и от тях ще стане ясно дали са се запазили очакванията за възстановяване през втората половина на годината.

„Изглежда, че няма да има подобрение – новите поръчки едва се повишиха през май, обрисувайки една от най-мрачните картини на търсенето от последните шест години“, заяви още Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още