Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическата активност в еврозоната се повиши благодарение на услугите

Продажбите на дребно в региона обаче остават потиснати

Икономическата активност в еврозоната се повиши благодарение на услугите

Снимка: Архив Ройтерс

Силата на доставчиците на услуги спомогна за растежа на икономическата активност в еврозоната със скромни темпове през май, макар че липсват сигнали за по-голям скок, съобщава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit в еврозоната достигна 51,8 пункта, което е над първоначалната оценка за 51,6 пункта и априлските данни. Показателят, проследяващ сектора на услугите, се подобрява. Това именно стимулира растежа на фона на опита за справяне с производствената слабост, която продължава повече от година. 

Още по темата

От днешния доклад стана ясно и че фирмите се сблъскват с по-високи разходи, но не могат напълно да ги прехвърлят към клиентите чрез увеличение на цените. Така инфлацията на производствените цени се понижи до най-ниската си стойност от ноември 2016 г.

Основната инфлация в еврозоната (с изключение на волатилните храни и енергия) се ускори с едва 0,8% през май.
„Компаниите трябва все повече да се конкурират чрез цената, за да поддържат растежа на продажбите, което забавя инфлационния натиск“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Така последните данни не променят смесената картина на повишаване на икономическото доверие, но запазване на приглушената инфлация. Представителите на Европейската централна банка ще се срещнат на 6 юни, за да преразгледат икономическите си прогнози и от тях ще стане ясно дали са се запазили очакванията за възстановяване през втората половина на годината.

„Изглежда, че няма да има подобрение – новите поръчки едва се повишиха през май, обрисувайки една от най-мрачните картини на търсенето от последните шест години“, заяви още Уилямсън.

По отношение на Германия индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се  повиши до 55,4 пункта през май спрямо предварителната оценка от 55 пункта. През април обаче бяха отчетени 55,7 пункта. Ръстът на новия бизнес намаля до тримесечно дъно. Също така темпът на създаване на работни места се забави, но остава сред най-бързите от началото на проучването.

Междувременно от данните за продажбите на дребно в еврозоната за април стана ясно, че те остават потиснати на фона на икономическите притеснения в блока. Обемът на продажбите на дребно е намалял с 0,4% в сравнение с предходния месец, което е в съответствие с очакванията на икономистите.

Онлайн пазаруването се понижи с 3,1%, докато покупките на дрехи, текстил и обувки намаляха с 1,5%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите