IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност във Великобритания отчита безпрецедентен спад през април

Прогнозите за свиването на британската икономика през това тримесечие варират от 7% до 35%

13:27 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британската икономика се изправя пред безпрецедентно свиване на икономиката от поне 7% на тримесечна база, след като мерките срещу разпространението на коронавируса спряха икономическата активност в страната през миналия месец, информира Ройтерс, като се позовава на проучване на IHS Markit.

PMI индексът за сектора на услугите  в страната е спаднал до рекордно ниското ниво от 13,4 пункта през април в сравнение с отчетените през март от 34,5 пункта.  Общият PMI на Великобритания също се е понижил драстично от 36 пункта през март до 13,8 пункта през април. Така и двата показателя остават дълбоко под линията от 50 пункта, която определя свиването и разширяването.

„Априлското проучване показва, че икономиката на страната ще се свие с тримесечен темп от приблизително 7%, но очакваме реалният спад на БВП да бъде още по-голям“, казва икономистът от IHS Markit Тим Мур.

През миналия месец в прогнозите за правителствения бюджет беше определен сценарий, според който икономиката може да свие с до 35% за трите месеца до юни заради блокадата, а спадът на годишна база да бъде  най-големият за последните повече от 300 години.

Някои от най-големите британски компании прецениха, че продажбите им ще намалеят с повече от една пета през годината дори при възможността за скромно възстановяване, след като мерките срещу вируса бъдат премахнати.

Правителството на Великобритания ще направи преглед на мерките през тази седмица, но засега министрите заявиха, че е твърде рано ограниченията да се облекчават значително.

Проучването на IHS Markit отчита слаб ръст в очакванията на бизнеса до 53,2 пункта през април от рекордно ниските 47,9 пункта през март, което отразява надеждите на компаниите, че ще им бъде разрешено да възобновят дейността си до лятото.

„Въпреки това доставчиците на услуги, които искат да възстановят бизнес операциите, преобладаващо коментират, че капацитетът им ще остане далеч под предишните си нива за продължителен период и всички срокове остават силно несигурни“, казва Мур.

В момента правителството обсъжда с ръководителите на компаниите и синдикатите как да позволи на повече предприятия да работят безопасно.

Съгласно настоящите указания магазините, на които е разрешено да работят, като супермаркетите, ограничават броя на клиентите, които могат да присъстват вътре наведнъж, и призовават персонала и купувачите да стоят на разстояние от 2 метра един от друг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още