Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическата експанзия в САЩ ще продължи поне още 2 години, сочи проучване

Нито един от икономистите, базирани в САЩ, Канада и Европа, не очакват разширяването да приключи в рамките на една година

Икономическата експанзия в САЩ ще продължи поне още 2 години, сочи проучване

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата експанзия в САЩ ще продължи поне още две години, смята мнозинството икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. Те прогнозират също така, че растежът няма да се ускори, както администрацията на президента Доналд Тръмп предвижда.

Възстановяването след опустошителната криза от 2007–2009 г. беше необичайно продължително. Растежът продължи 96 месеца и ако прогнозите от проучването се осъществят, това ще е най-дългата икономическа експанзия от над 150 години.

Ръстът обаче все още не се е ускорил толкова, колкото се смяташе, и това кара експертите да понижат прогнозите си. Изследването на Ройтерс е проведено сред над 100 експерти между 7 и 10 август. 

Още по темата

Според 34 от общо 57, които са отговорили на допълнителния въпрос, експанзията ще продължи още над две години. 21 икономисти от тези 34 казват, че тя ще трае между 2 и 3 години, а 13 – че ще продължи над 3 години.

„Експанзиите не продължават вечно“, казва Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo, според когото разширяването ще продължи 2 или 3 години. „Стабилният, умерен растеж изглежда може да се запази известно време“, допълва той.

Нито един от икономистите, базирани в САЩ, Канада и Европа, не очакват експанзията да приключи в рамките на една година.

Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да насърчи годишния растеж до 3%, основно чрез данъчни понижения. Но провалът в отмяната на здравната реформа Obamacare показва, че големи фискални стимули са малко вероятни, а в същото време икономиката не сигнализира ускоряване, посочва Ройтерс.

Очаква се годишният темп на ръст през второто тримесечие да е 2,6 на сто. В проучването от юли прогнозата беше за 2,7%.

Прогнозите за растежа до края на следващата година са понижени леко от диапазона 2,2–2,5% на тримесечие до 2,1–2,5%.

Умерените перспективи все още може да се обяснят със забавеното потребление, което пък се дължи на по-бавния ръст на заплатите, макар че трудовият пазар е близо до пълна заетост.

Според 94 от 100-те участници в проучването Федералният резерв на САЩ ще обяви стъпки за свиване на баланса си през септември. Освен това мнозинството икономисти очакват Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта през октомври или декември.  

По статията работиха: Радина Колева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Япония свива търговския си излишък