IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата инерция в еврозоната замира в края на 2019 г.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от IHS Markit, се запазва на ниво от 50,6 пункта през декември

13:46 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Частният сектор на еврозоната показва бегли признаци на ръст в края на 2019 г., завършвайки една година, обусловена от породената от търговските спорове несигурност, предава Bloomberg.

Изчисляваният от IHS Markit индекс на мениджърите по поръчките PMI се запазва на ниво от 50,6 пункта през декември, малко по-ниско от прогнозите на икономистите за ръст до 50,7 пункта. Според тези данни нивата на производството в региона през четвъртото тримесечие ще бъдат най-ниските от двукратна рецесия през втората половина на 2013 г. насам.

В най-голямата икономика на еврозоната – Германия, индексът на мениджърите по поръчките PMI остава на ниво от 49,4 пункта през декември, все още под линията от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. Това говори за продължаващата слабост в икономиката на доскорошния двигател на Европа. За сектора на германската промишленост индексът на мениджърите по поръчките отчита спад до 43,4 пункта през декември в сравнение с, отчетените 44,1 пункта през ноември.

Във Франция устойчивостта на сектора на услугите до голяма степен противодейства на неочаквано резкия спад в производството. Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на услугите в страната се повишава до 52,4 пункта през декември от 52,2 пункта от ноември. Същият показател, но за сектора на промишлеността отчита спад до 50,3 пункта през декември, за сметка на показание от 51,7 пункта, отчетено през ноември месец.

Във Великобритания, която не е част от еврозоната, но е една от най-големите икономики на ЕС все още, общият индекс на мениджърите по поръчките също отчита спад до 48,5 пункта през декември от 49,3 пункта, отчетени през ноември.

Негативните перспективи бяха подчертани и от Европейската централна банка през миналата седмица, когато институцията понижи прогнозите си за растежа през следващата година. Все пак след последната среща на Управителния съвет за тази година новият гуверньор Кристин Лагард заяви, че има признаци за започваща стабилизация в икономиката и рисковете вече са „малко по-слабо изразени“.

От IHS Markit заявиха, че ръстът на заетостта в региона се е забавил до най-ниските си нива за последните пет години.

„Ръстът на новите поръчки остава до голяма степен в застой и създаването на работни места е почти спряно“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в базираната в Лондон компания. Бизнесът се „бори срещу почти застоялото търсене и мрачните перспективи за предстоящата година“, добавя експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още