IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият катаклизъм в еврозоната показва първи признаци на облекчение

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната през май се повишава до ниво от 30,5 пункта в сравнение с отчетените през април 13,6 пункта

13:19 | 21.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Francesca Volpi/Bloomberg</p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Икономиката на еврозоната започва да си пробива път нагоре от най-дълбокия си спад, след като отпускането на мерките срещу коронавирус позволи на хиляди предприятия да възобновят дейността си.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната през май се повишава до ниво от 30,5 пункта в сравнение с отчетените през април 13,6 пункта. PMI за сектора на промишлеността  на валутния съюз нараства от 33,4 до 39,5 пункта. Измерителят за сектора на услугите в региона се увеличава от 12 пункта през април до 28,7 пункта през май, показва последният доклад на IHS Markit.

Сред най-големите икономки в региона също се забелязват признаци за оптимизъм. Индексът на мениджърите по поръчките PMI във Франция нараства от 11,1 до 30,5 пункта. Показателят за активността в Германия се увеличава от 17,4 до 31,4 пункта през май. еу еу

Индексът на мениджърите по поръчките във Великобритания, която в момента се намира в процес на търговски преговори с ЕС за отношенията след Brexit, също нараства от 13,8 пункта през април до 28,9 пункта през май.

Всички показатели обаче все още остават дълбоко под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. Притокът на нов бизнес все още намалява, поръчките на компаниите остават под натиск, работните места биват съкращавани с безпрецедентна скорост, информира Bloomberg.

„Търсенето вероятно ще остане изключително слабо за продължителен период от време. Това ще окаже допълнителен натиск върху компаниите да правят по-агресивни съкращения на работните места, след като държавните кампании за поддържане на заетостта бъдат премахнати“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„Икономиката на региона може да се свия с почти 9% през 2020 г., а пълното възстановяване може да отнеме няколко години“, каза той.

Bloomberg Economics прогнозират, че еврозоната ще се свие с около 14% през това тримесечие след спад с 3,8% през първите три месеца на годината. Въпреки че някои членове на ръководството на Европейската централна банка заявиха, че икономиката може вече да е достигнала най-ниската си точка, перспективите все още са изключително несигурни.

ЕЦБ създаде множество сценарии, най-оптимистичният от които е възвръщането на нивата на икономиката от преди вируса през следващата година. От друга страна най-мрачната прогноза визира икономическо възстановяване едва в края на 2022 г. В контекста на последната прогноза икономистите очакват, че централната банка ще увеличи стимулите си чрез разширяване на програмата за изкупуване на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още