IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в САЩ се ускори с повече от очакваното до 3,2%

Прекъсването в работата на федералното правителство през по-голямата част от януари отне 0,3 процентни пункта от темпа на ръст на икономиката

16:46 | 26.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в САЩ се ускори с повече от очакваното през първото тримесечие на 2019 г. благодарение на подкрепата от страна на запасите и търговията, които компенсираха забавянето на потребителските разходи, съобщава Bloomberg. Това засилва надеждите, че растежът се стабилизира след неотдавнашното му забавяне.

БВП на САЩ е нараснал с 3,2% на годишна база през периода януари – март, сочат предварителните данни на Министерство на търговията, изпреварвайки всички прогнози в проучването на Bloomberg. Консенсусната прогноза на пазара беше за повишение с 2,3% след регистриран растеж с 2,2% през предходното тримесечие.

Търсенето обаче е по-слабо, отколкото предполагат обобщените данни. Потребителските разходи, които представляват най-голямата част от икономиката, се повишиха малко над прогнозираните 1,2%, докато бизнес инвестициите се охладиха. Предпочитаната от Федералния резерв мярка за инфлацията – индексът на цените на личните потребителски разходи с изключение на храните и енергията, се забави до 1,3%, което е доста под целта на централната банка.

Първото ускорение на БВП от средата на 2018 г. е в резултат на стимулите на два типично нестабилни компонента – запаси и търговия. Докато постоянното нарастване на заплатите и търпението на Фед по отношение на увеличаването на лихвите ще спомогнат за разширяването на растежа, то отслабващото въздействие на намаляването на данъците и забавянето на глобалната икономика означава, че целта на президента Доналд Тръмп да поддържа устойчив растеж от 3% все е трудно за постигане.

„Растеж от 3,2% е добър резултат, но потребителските разходи трябва да станат по-силни, за да може икономиката да продължи да се разширява“, коментира Майкъл Гапен, главен икономист в Barclays.

Ускоряването на растежа е факт въпреки прекъсването в работата на федералното правителство през по-голямата част от януари, което отне 0,3 процентни пункта от темпа на ръст на икономиката.

В последния месец имаше и други сигнали за засилване на икономиката, като възстановяването на продажбите на дребно през март и рязкото нарастване на бизнес инвестициите. Щатските акции освен това поскъпнаха през първото тримесечие най-много от 2009 г. насам, което допълнително облекчи опасенията за трайността на възстановяването.

Очаква се банкерите от Федералния резерв да запазят лихвите без промяна през следващата седмица, като в същото време отбележат по-добрите входящи данни.

Напрежението в търговията обаче продължава да подхранва притесненията за световната икономика, като дори Международният валутен фонд намали перспективите си за глобалния растеж до най-ниските нива след финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
И в САЩ взеха да лъжат като нашите полит бандити, че всичко, едва ли не е цветя и рози. Тяхната "Тиква" и тя като нашия убавец от Банкя, само бля - бля по медиите, не спира да се хвали, а в същото време всичко е сговнясъл. Ама едни политици се навъдиха да управляват държавите по света, пази Боже ! Луди, обратни, лесбийки, ***, крадци, бандити и разбойници решават съдбата на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още