IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на Южна Корея се забави до 2,7%

Данните за последното тримесечие може да накарат централната банка да понижи допълнително лихвите

13:12 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Bank of Korea. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Логото на Bank of Korea. Снимка: Ройтерс

Ръстът на икономиката на Южна Корея през последното тримесечие на миналата година е достигнал най-бавното си темпо за последните две години. Инвестициите намаляват въпреки двете понижения на основния лихвен процент миналата година, пише MarketWatch.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея се повиши с 0,4% спрямо предходното тримесечие, когато ръстът бе 0,9%, заяви в петък Bank of Korea. Икономиката на страната е нараснала с 2,7% на годишна база, спрямо 3,2% през третото тримесечие. За 2014 г. корейската икономика се е разширила с 3,3%, сравнено с 3% ръст през 2013 г.

Въпреки че данните като цяло съвпадат с очакванията, те могат да поставят под натиск националната банка да направи допълнителни орязвания на основния лихвен процент през 2015 г. Критици коментират, че двете орязвания и пакетът със стимули на стойност почти 40 млрд. долара не са били достатъчни, тъй като високите нива на личен и корпоративен дълг продължават да притискат местното търсене. Забавянето на ръста в Китай, който получава една четвърт от корейския износ, потисна ориентираната към износ икономика на Южна Корея.

Както износът, така и вътрешното търсене бяха умерени, което намали ентусиазма на производството през четвъртото тримесечие. Доставките и потребителските харчове са се увеличили с едва 0,5% спрямо миналото тримесечие тъй като евтиното производство в Китай и по-слабата йена повишиха конкуренцията за корейските производители.

Има някои положителни моменти за Корея, която е голям енергиен вносител. По-ниските цени на петрола би трябвало да помогнат за намаляването на разходите за бизнеса и да оставят повече пари в портфейлите на потребителите. Съживяването на американската икономика също би трябвало да помогне на корейския износ на електроника и други стоки.

Миналата седмица Bank of Korea намали прогнозата си за ръст от 3,9% до 3,4% за 2015 г. Банката също така намали и очакванията си за инфлация от 2,4% на 1,9% за тази година. Гуверньорът Лии Ю-йеол заяви, че централната банка все още измерва ефекта от двете намалявания на основния лихвен процент през август и октомври.

Икономистът от Nomura Куон Юнг-сун заяви, че очаква две орязвания от 0,25% - едно през април и едно през юли. Това може да се случи и по-скоро, ако новите данни покажат, че прогнозата на банката е прекалено розова, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още