IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на САЩ за първото тримесечие бе коригиран леко надолу

Американската икономика продължава да се разраства умерено

17:27 | 30.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическият ръст в САЩ през първото тримесечие на тази година се е забавил малко по-силно от досегашните изчисления на фона на понижения при инвестициите в резерви и потребителските разходи.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с годишен темп от 2,2%, съобщава американското министерство на търговията с второто четене на данните за първите три месеца на годината. При първоначалните данни ръстът беше от 2,3%, припомня агенция Ройтерс.

За сравнение, през последното тримесечие на миналата година икономиката на страната се е разраснала с 2,9%.

Към момента налице са признаци за забързване темпа на ръста в началото на второто тримесечие заради по-високи потребителски разходи, бизнес инвестиции в оборудване и индустриално производство през април. За сметка на това обаче пазарът на недвижими имоти продължава да се представя по-зле от очакваното.

Икономистите очакват пакетът за данъчни съкращения върху доходите, който влезе в сила през януари, да даде тласък на икономиката тази година, с което ръстът на БВП ще се доближи до целите, зададени от администрацията на президента Доналд Тръмп за 3%.

Експертите очакваха и на второ четене БВП да остане без промяна на ниво от 2,3%.

Според днешните данни корпоративната печалба след облагането с данъци се е увеличила с 5,9% през последното тримесечие при ръст от 1,7% през последните три месеца на миналата година. Това е най-бързият темп на растеж на печалбата от първото тримесечие на 2016 г., което до голяма степен се дължи на съкращаването на корпоративните данъци до 21% от 35% преди това. Според министерството на търговията данъците върху корпоративните доходи са намалели със 117,4 млрд. долара през първото тримесечие.

Промените стимулираха и дивидентите за компаниите, а надниците и заплатите се увеличават със 119,5 млрд. долара през първото тримесечие.

Ръстът при потребителските разходи, който представлява повече от две трети от американската икономическа активност, е от 1% за първите три месеца на годината - низходяща промяна от 1,1% на първо четене. Това също така е и най-най-бавният темп от второто тримесечие на 2013 г. За сравнение, през последните три месеца на миналата година увеличението бе от 4%.

Междувременно ръстът на разходите за оборудване на второ четене е коригиран до 5,5% за периода януари-март от 4,7% по данни от миналия месец. Въпреки това стойностите са умерени в сравнение с двуцифрения ръст през втората половина на 2017 г.

На този фон увеличението на инвестициите в строителството на домове спада до 2% в началото на годината вместо да остане без промяна, както се посочваше в първото четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още