IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст в еврозоната и в ЕС се ускорява през третото тримесечие

Като цяло посланието от тези данни е, че икономиката на еврозоната най-накрая набира известна сила

16:15 | 31.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната се разширява с 0,6% през третото тримесечие на година, което е над очакванията, показват предварителните данни на Евростат. На годишна база повишението е 2,5%.

И в целия Европейски съюз БВП нараства със същите темпове.

Миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши прогнозата си за икономическия ръст във валутния съюз тази година до 2,2%, което е най-рязкото темпо от 10 години насам.

Като цяло посланието от тези данни е, че икономиката на еврозоната най-накрая набира известна сила, коментира BBC. Освен това други данни от вторник показаха, че безработицата продължава да се понижава. От друга страна, инфлацията се забавя от 1,5% до 1,4% на годишна база през октомври, а това са все още ниски стойности според ЕЦБ.

Проблемът е, че при много ниска инфлация за централната банка е трудно да реагира ефективно в случай на икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Отново добри новини за европеиската икономика Годишния ръст вероятно ще бъде около 3 % но проблем е все още ниската инфлация Ако Е Ц Б успее да се справи с това европеиската икономика я чака светло бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още