IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст в еврозоната се ускорява през второто тримесечие

БВП във валутния съюз расте с 0,6% на тримесечна база, а през първите три месеца темпът беше 0,5 на сто

14:00 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната продължава да се разширява през второто тримесечие, като експанзията става все по-устойчова, съобщава Bloomberg.

БВП във валутния съюз расте с 0,6% на тримесечна база, а през първите три месеца темпът беше 0,5 на сто, показват данните на Евростат. Резултатите отговарят на очакванията.

Графика: TradingEconomics.com

И в целия Европейски съюз (ЕС) ръстът на икономиката се ускорява от 0,5% първото тримесечие до 0,6% през периода април-юни.

Редица показатели – от бизнес нагласите до безработицата и промишленото производство сигнализираха, че икономиката набира инерция. По този начин се подкрепят очакванията на ЕЦБ, че в крайна сметка ще започне да се натрупва и инфлационен натиск. През есента се очаква централните банкери да започнат да обсъждат пътя, по който ще се осъществява свиването на мащабните стимули. Планът за количествени облекчения помогна на компаниите и домакинствата в еврозоната да намалят разходите за финансиране и по този начин да насърчат търсенето.

Bloomberg припомня, че Франция се радва на най-силната си експанзия от 2011 г., като ръстът през второто тримесечие беше насърчен от износа и инвестициите. В Испания през периода април-юни беше отчетен най-резкия ръст от 2015 г. Австрийската икономика също набира сила, но белгийската отслабва. Това са данни от властите в съответните държави, а подробности от Евростат ще има при второто четене на 16 август. В началото на септември ще бъде третото финално четене.

Към 13:50 часа българско време еврото поевтинява с 0,26% до 1,1810 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още