IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната достигнаха двугодишно дъно през януари

Настроенията се влошават за 13-и пореден месец, достигайки ниво от 106,2 пункта през януари

13:15 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическите нагласи в еврозоната отбелязаха по-голямо от очакваното влошаване, достигайки до двугодишно дъно през януари. От данните на Европейската комисия става ясно, че при всички компоненти на измерващия индикатор с изключение на потребителския и строителния сектор се наблюдава по-песимистично настроение за бъдещето на блока в началото на годината.

Настроенията се влошават за 13-ти пореден месец, достигайки ниво от 106,2 пункта през януари спрямо 107,4 пункта през декември. Това е и най-ниското ниво на показателя от ноември 2016 г. насам.

Икономисти, допитани от Ройтерс, прогнозираха не толкова драстично понижение до 106,8 пункта, но помраченото настроение на търговците на дребно дръпна още надолу индикатора.

Данните са публикувани ден преди европейската статистическа служба Евростат да представи предварителните резултати за икономическия ръст на еврозоната за последното тримесечие на годината. Очакванията са той да се запази на скромните 0,2% на тримесечна основа, т.е. без промяна спрямо предходния период.

От своя страна настроенията в индустриалния сегмент са спаднали до 0,5 пункта през януари от 2,3 пункта през декември в съответствие с очакванията на пазара.

В същото време потребителското настроение се е ускорило леко до -7,9 пункта, след като през декември отбеляза остро понижение до -8,3 пункта.

При сектора на услугите, който отговаря за две трети от брутния вътрешен продукт на еврозоната, се наблюдава спад до 11 пункта, малко под прогнозите за 11,1 пункта.

Отделният индикатор за оценка на бизнес климата също отбелязва спад през януари до 0,69 пункта от 0,86 пункта през декември. Това е под очакванията за спад до 0,75 пункта. И тук представянето е най-слабо от две години насам (януари 2017 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още